Lakásbiztosítások ismeretei

2012-re a magyar lakosság elérte azt a pontot, hogy legértékesebb vagyontárgya, vagy otthona védelmében elsősorban olyan opciót - vagyis lakásbiztosítást – választ, amely legfontosabbik jellemzője, hogy olyan elemeket tartalmazzon, amelyek megfelelnek számára és lakása számára, valamint olyan biztosító nyújtsa ezt, akit megbízhatónak tart - és csak ez után jönnek az anyag szempontok.

. Azonban hiába értünk el ilyen magas fokú tudatos vásárlói szintet, sajnos még mindig sokan nem tudják, hogy pontosan milyen felelőségekkel és lehetőségekkel jár egy lakásbiztosítás, így képtelenek kihasználni annak lehetőségeit.

Az ismeretek hiánya veszélyes tényező

Sokan nem tudják, hogy egy káresemény során például minden tőlük telhetőt meg kell tenniük a kárenyhítésért - ez minden lakásbiztosítási szerződésben szerepel. Ebben benne foglaltatik például az is, hogy csőtörés esetén ki kell hívni a gyorsszervizt, és zsebből ki kell fizetniük a kiszállási díjat, javítási költségekkel együtt, hogy ne ázzon el teljesen lakás – természetesen miután a főcsapot elzárták. Igaz, a biztosító utóbb - számla ellenében - kifizeti a szerelő teljes díját, és még lakásban keletkezett károkat is téríti, de ha ezt nem tesszük meg, akkor a szerződés alapján még a kárt sem köteles kifizetni. Az ilyen, és hasonló esetek elkerülésére hozott létre például az Indra (Biztosítottak Országos érdekvédelmi Egyesülete) néhány tudástesztet, ahol játékosan tesztelhetjük és fejleszthetjük lakásbiztosítási ismereteinket, sőt még értékes nyereményekkel is gyarapodhatunk.