Lakásbiztosítások itthon: negatív összkép

A Magyar biztosítók Szövetsége (MABISZ) nemrég sajtótájékoztatót tartott a hazai lakásbiztosítás piac helyzetéről.

Bár apropóként az árvíz szolgáltatott, de a sajtótájékoztatón leginkább egy éveket átölelő elemzés kapott helyet. Ebben főképp azt hangsúlyozták, hogy a gazdasági válság, és a nyomában járó lakossági spórolás a lakásbiztosítási piacra is kihatott: a szervezet részletes elemzése szerint 2010-és 2012 között 66 ezer lakásbiztosítás tűnt el a piacról, és ez a szám a friss, első negyedéves jelentés szerint az év első három hónapjában tovább növekedett. Így a 2010-es rekord (amely 2002-től fogva fokozatos, összesen 17 százalékos emelkedéssel jött össze) ami 3.078 millió szerződést jelentett, az év végére 3.012 millióra csökkent. Így a 75 százalékos penetráció is visszaesett, de az eredmény még így is kifejezetten jó a régiónkban.

Sokféleség varázsa

A Mabisz összesítője szerint jelenleg 16 biztosító 85 féle lakásbiztosítási konstrukciója van jelen a piacon, igaz napjainkban ebből már csak 38 féle lakásbiztosítási módozat köthető. A választékot tovább növeli, hogy egyre több „állítsd össze magad” csomag jelenik meg, és így közel végtelenre nő a megköthető lakásbiztosítások száma. Főleg úgy, hogy egyre növekszik a választható kiegészítő biztosítások tárháza - még annak ellenére is, hogy a korábbi, igencsak sovány alapcsomagba egyre több kiegészítő kerül bele. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy a technika fejlődése révén egyre több kiegészítő születik az elektronikus, és a számítástechnikai eszközök különböző védelméről (adatvédelem-biztosítás, kiterjesztett garancia, hacker biztosítás, stb.). Így a különböző, internet segítségével igénybe vehető, lakásbiztosítás kalkulátorok sem tudnak megfelelő összehasonlítást készíteni az árakról és a szolgáltatásokról - főleg úgy, hogy csak a legbonyolultabban működők számolnak reális négyzetméterdíjakkal.

Ezért is különösen jó, hogy a MABISZ kezdeményezésére Európában elsőként született meg a Lakásbiztosítási Standard, amelyhez a 16 piacon lévő biztosítóbál már 14 csatlakozott - köztük a piacvezető Aegon is. A standard segítségével sokkal könnyebben áttekinthető és összehasonlítható módon fogják közzé tenni az egyes csomagjaikat a biztosítók. A lakásbiztosítások árazása azonban az elmúlt években annak ellenére nem nagyon emelkedett, hogy a kifizetett kárösszegek 2005-től évről évre nőnek - főleg az időjárási viszontagságok eldurvulása végett. Az átlagdíj most is 29 ezer forint körül van, akárcsak a nagy árrobbanáskor, 2002-ben.