Lakásbiztosítások: milyen lakásbiztosítást kössünk rablók ellen?

Riasztó mértékben megugrott Magyarországon a lakásbetörések száma: egy év alatt több mint tíz százalékot emelkedtek a mutatók a rendőrség bűnügyi statisztikái alapján.

Sokak által a válság-ciklussal magyarázott, több más Európai országban is megfigyelhető trend leginkább a fővárosiakat és a Pest megyében élőket, valamint a balatoni üdülők tulajdonosait fenyegeti. Mivel a rablóknak jóval kevesebb, mint a felét találják meg, ezért érdemes egy megfelelő lakásbiztosítással (vagy nyaraló esetben nyaralóbiztosítással) védekeznünk a hozzánk esetlegesen illetéktelenül benéző tolvajok okozta károk ellen. Egyre több lakásbiztosítás (és minden nyaralóbiztosítás) alaptartozékai közt található meg a betörések elleni biztosítás, ahol pedig nincs ott, érdemes elsőként ezt beválasztani csomagunkba a kiegészítők általában igencsak széleskörű listájából. A szerződéskötéskör mindenképp ellenőrizzük, hogy a biztosító milyen betörésvédelmi előírásokkal rendelkezik, valamint tudnunk kell, hogy a térítéshez nem elegendő a védelmi berendezések megléte, azoknak a betörés időpontjában működniük is kell.

Kiegészítők

Sajnálatos módon a betörők egyre furfangosabbak és van úgy, hogy a nélkül jutnak be a lakásba, hogy feltörnék az ajtót. Sokszor csalással, trükkel, vagy figyelemeltereléssel jönnek be ingatlanunka, néha úgy, hogy mi magunk is otthon vagyunk - ez különösképpen idős embereknél fordul elő. Ezek ellen véd a lakásbiztosításokhoz köthető besurranás elleni kiegészítő, amely akkor is térít, ha valamilyen csellel jutott be a betörő, ha a mi engedtük be valami megtévesztés miatt, vagy csak egy nyitva felejtett ajtót, ablakon keresztül történt a behatolás. Az Aegon biztosítónál a biztosítás maximális térítési összege 150 ezer forint, s mivel ilyenkor rendszerint csupán, apróbb, gyorsan zsebre tehető tárgyak tűnnek el- és egy modern okostelefon értéke se nagyon haladja meg ezt a határt. A biztosító évi egyszer vállalja a kártérítést.

Egy hagyományos lakásbiztosítás nem téríti a készpénzben, értékpapírokban, drágakövekben, színesfémben vagy különösen nagy értékű gyűjteményekben esett károkat, így ha szükségünk van ezek védelmére is, akkor külön kiegészítőket kell kötni: készpénzre, MNB által jegyzett valutára, értékpapírra, vagy kötvényre külön csomag biztosít védelmet, legyen szó akár lopáskárról, akár más lakásbiztosítási káreseményről.