Lakásbiztosítások őrült árakon: akár 75 százalék kedvezmény

A kedvezőtlen piaci tendenciák (két év alatt mintegy hatvanezer lakásbiztosítás tűnt el a piacról, a biztosítók eredményei romlottak, és az idei évtől életbe lépett biztosítási adó 10 százalékos nagyságrenddel a lakásbiztosításokra is kiterjedt) miatt a gazdasági elemzők azt jósolták, hogy a lakásbiztosítási piacon lassú, de folyamatos áremelkedésre lehet majd számítani.

Ezt inkább a biztosítási feltételek szigorításában, az alapcsomagok szűkítésében és a különböző akciók eltűnésében vélték megjósolni a piacot ismerő szakértők, mintsem direkt áremelkedésben - ám az Aegon most rácáfolt az elméletre. Magyarország legnagyobb lakásbiztosítójánál ugyanis, június 24-től július 15-éig, nyári akcióként akár 75 százalékos kedvezménnyel lehet megkötni a biztosító egyik lakásbiztosítási termékét, az Otthon IV-et.

Az akciónak természetesen megvannak a maga feltételei: pl. a biztosítást kizárólag az aegondirekt.hu weboldalán lehet megkötni (a cég az Aegon biztosításainak webes értékesítésére létrehozott leánycég), tehát internetes hozzáférés szükséges hozzá – ám az akció már saját kalkulátorral rendelkezik. Az akciót kizárólag azok vehetik igénybe, akiknek a lakásán még nincs Aegon lakásbiztosítás, a lakásnak saját tulajdonban és állandóan lakottnak kell lennie, nem lehet bérleményként kiadva, és az ingatlan falazata nem lehet vert, vályog, vagy fa, valamint a tetőzete nem lehet nád vagy fazsindely - tehát egy hagyományos panel vagy kertes ház tökéletesen megfelel a feltételeknek.

Önrésszel vagy a nélkül?

Az akció alapvetően 50 százalékos kedvezményt nyújt minden leendő ügyfélnek - ami már önmagában átlagosan - tízezer forint feletti összeg megspórolását jelenti. Azonban önrész vállalással, ez felmehet 60 és 75 százalékra is - az önrész mértéke ekkor 20 vagy 50 ezer forint. Az önrész lényege, hogy a biztosító minden kárkifizetésből ekkora összeget levon. Így a kisebb károk ellen a lakásbiztosítás nem nyújt védelmet, ám az igazán nagy károkat szinte teljesen kifizeti - éves díjunk pedig jelentősen lecsökken. Ez főleg azok számára jelent kifejezetten vállalható opciót, akik az utóbbi években rosszabbodó anyagi helyzetük miatt mondták fel a lakásbiztosításukat - így ugyanis egy jelentős védelmet biztosító, de mégis roppant olcsó lakásbiztosításhoz juthatnak.