Lakáspiac és lakásbiztosítás

Az itthoni lakáspiac egyesek szerint újra növekszik, mások szerint haldoklik. Ez a kettősség abból adódik, hogy bár a lakáspiac idén komolyan megugrott a tavalyi évhez képest, de fejlődés kezd megállni, és az ugrással sem tart az adás-vételek száma a rekordév harmadánál sem.

Ennek legfőbb oka, hogy sem az építőipar, sem a gazdaság nem talált még magára a gazdasági világválság sokkjából, és az állami támogatás is kevés - így a piacot még mindig forrás és tőkehiány, túlkínálat, valamint szigorú, drága hitelezés jellemzi.

Emelkedés, buktatók

Eddig mintegy 15 százalékkal több lakást adtak el, mint tavaly ilyenkor, és a trend nem csak az év első két hónapjában mutatott ilyen jó állást, amikor a végtörlesztési törvény pörgette fel a piacot. Ugyanakkor októberre a növekedés már megállt, pedig az jellemzően a legjobb hónap a lakás-szektorban. A lakásbiztosítási szektorra ezeken felül az is kihat, hogy sok lakást visznek el a bankok, amik nagy része Nemzeti Eszközkezelőhöz kerül, aki nem fizet rá biztosítást, azt az ott lakónak kell állnia - már ha tudja. De a 10.000 alá csökkenő lakásépítési szám is rontja a lakásbiztosítások értékesítési lehetőségét - és ez a vonal az elkövetkező években az előzetesen kiadott építési engedélyek alapján nem is fog emelkedni.