Lakásproblémák, ami a lakásbiztosításokra is kihat

Megkongatta a vészharangot a Társaság a Lakásépítésért egyesület minapi közleménye - amely korántsem nélkülöz minden megalapozottságot.

A társaság azon előrejelzés miatt hirdetett riadót, amely szerint 2012-ben be fog esni 10.000 alá az új építésű lakások száma - amely drasztikusan kevés. A lakásállomány ideális, 100 év alatti megújulásához évi 1 százaléknyi új építésű lakás szükséges - ez, a 4,3 millió hazai lakásállományt tekintve 43 ezer darab minden esztendőben. Mivel az idei adat a 0,25 százalékot sem éri el, ezért ha nem változik valami, akkor leszármazottaink 400 évesnél is idősebb lakásokban fognak lakni.

Nem csak most

A probléma forrása, hogy nem csak idén, hanem a gazdasági világválság beállta óta hasonló módon alakul az új lakások építése, ráadásul a hirtelen zuhanás után, ha nem is gyorsan, de folyamatosan rosszabbodik a helyzet. Ráadásul az építési engedélyek kiadása rendszerint nem haladja meg az átadott épületek számát, így az elkövetkező években sem várható érdemi javulás. Ez komoly probléma elé állítja a lakásbiztosítási piacot is - ugyanis a lakások száma évről évre csökken, s így a potenciális biztosítandók köre is. Ráadásul egy ténylegesen öreg házat nincs értelme biztosítani, ugyanis a szerkezeti/amortizációs problémákból eredő károkat egyik lakásbiztosítás sem téríti, így a lakásbiztosítások funkcionális előnye is visszaeshet.