Lakásriasztók: mindenre van megoldás

Hazánkban is egyre népszerűbbek a lakásriasztó berendezések. Ez nem csak azzal magyarázható, hogy sokakat rossz tapasztalat ért a múltban, hanem azzal is, hogy egyre többen kezdik felismerni: a megelőzésnek is nagy szerepe van abban, hogy az értékeinket és a családunkat biztonságban tudjuk. A riasztó kiválasztása fontos lépés, hiszen nincs két egyforma ház vagy lakás. Minden esetben fel kell mérni az épület adottságait, és annak megfelelő berendezést kell beépíteni.

#@LAKAS_BANNER1@#

Az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) kimutatása szerint az új építésű, kertvárosi családi házak a betörők legkedveltebb célpontjai. Az bizonyos, hogy ha az értékeinket riasztó nélkül hagyjuk a lakásban, akkor mi magunk is veszélyeztetve vagyunk. Mivel ma már megfizethető áron kaphatóak ezek a berendezések, luxus lenne nem beszereltetni egyet. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a lakásriasztókról.

Most 50% kedvezménnyel köthet új Aegon lakásbiztosítást! Számoljon díjat itt!

Vezetékes vagy vezeték nélküli rendszer

A riasztók két fajtáját különböztetik meg: létezik vezetékes és vezeték nélküli. A vezeték nélküli rendszer legfőbb előnye, hogy sokkal egyszerűbb és kényelmesebb a telepítése, valamint könnyen költöztethető másik épületbe. Ezt újonnan felújított lakásokba ajánlják a szakértők, mert ilyenkor nem kell a vezetékezést megoldani. A vezeték nélküli rendszerek hátránya, hogy sűrűn kell bennük elemet vagy akkumulátort cserélni és sajnos a jobb minőségűek jóval drágábbak. A vezetékes riasztók a legelterjedtebb rendszerhez tartoznak. Az előnyük, hogy jóval olcsóbbak, mint a vezeték nélküli társaik. Hátrányuk viszont, hogy a vezetékezést ki kell alakítani, hiszen a rendszer eszközei egy riasztó kábellel csatlakoznak a központi egységhez. Ezt a fajtát a szakemberek építkezéskor vagy nagyobb felújításkor ajánlják, hogy ne utólag kelljen vésni a falakban.

Ha háziállat van a lakásban

Az állattartó gazdák szerencséjére ma már léteznek úgynevezett kisállat elleni védelemmel rendelkező mozgásérzékelők is, amik bizonyos méret és kilogramm alatt nem riasztanak, így a háziállatok szabadon közlekedhetnek a lakásban anélkül, hogy megszólalna a riasztó.

Távfelügyelet

A távfelügyeletre csatlakoztatott riasztórendszer a telefonvonal segítségével napi 24 órás kapcsolatban áll a szolgáltató központjával, így amikor a riasztó megszólal, a szolgáltató járőrszolgálata azonnal kivonul a helyszínre. Ezt a szolgáltatást az év minden napján, napi 24 órában igénybe lehet venni, ám ezért a szolgáltatónak havidíjat kell fizetni. Ha riasztórendszerrel rendelkezünk, akkor ezt a szolgáltatást érdemes bekötni, hiszen egy riasztás alkalmával lesz, aki kimegy megvizsgálni az ingatlanunkat, így nem kell a szomszédjainkra hagyatkozni.

Egy megfelelően kiépített éles riasztórendszerrel, a lakásbiztosítása révén magasabb térítésre számíthat, ha betörés során megfosztják értékeitől.