Lakástüzek, és az ellenük való védekezés

Az állatok ösztönösen félnek a tűztől, és nem véletlenül: tudják, hogy nem csak bőrüket tudja megégetni, hanem teljes lakhelyüket képes elpusztítani, így nem mennek a közelébe. Az ember legyőzte és megszelídítette eme ősi energiát, de ha nem viseltetik vele kellő óvatossággal, ő vele is ugyanúgy bánik, mint az állatokkal.

Bár a technika segítségével már jóval könnyebb kordában tartani, ám modern világunk miatt egyre kevésbé vagyunk hajlandóak óvatosak lenni, amit a technika sem tud kellően kiküszöbölni. Így álljon itt néhány jó tanács a tűzveszély elkerülésére, és arra, hogy mi a teendő akkor, ha mégis megtámadja otthonunkat a sárga láng.

Lakástüzek leggyakoribb okozói

A lakástüzek legtöbbje megelőzhető némi odafigyeléssel - legalábbis a tűzoltók elmondása szerint - így elsősorban arra hívnánk fel a figyelmet, hogy pontosan mire is figyeljünk oda. A nyílt láng használata a lakástüzek legfőbb forrása. Nyílt lángot leginkább a kandallók és a kályhák használnak, így akár fűtési, akár esztétikai szempontból rendelkezünk ilyennel a lakásban, akkor erre kell kiemelten figyelnünk: semmilyen gyúlékony anyagot ne tároljunk a közelében (például ne a kandalló hőjével próbáljuk gyorsabb szárításra bírnia a kimosott ruhákat)! Komoly gondok okoznak a kinn felejtett gyertyák is: egy kis romantika vagy némi meghittség érdekében gyújtott viaszcsodák könnyen leverhetőek vagy égve felejtve a leégés során kaphatnak bele tárgyakba (jellemzően függönyökbe, terítőkbe) amikből percek alatt lakástűz válik.

Az ágyban való cigarettázás is sok lakástűz forrása: a rosszul lepöckölt hamu, vagy kiborult hamutartó begurulhat az ágyba, és ott csak órák alatt fogok tüzet okozni - pont akkor, amikor már alszunk! Kifejezetten veszélyes az, amikor alkohol vagy más kábítószerrel vegyítjük az esti cigizést (a tűzoltók meglepően sok ilyen esettel találkoznak évről évre). A cigarettának nem csak a tüze, hanem intenzív dohányzás esetén szellőztetés nélkül a belőle kiszálló szénmonoxid is halálos lehet. Szintén komoly gondot szokott okozni a szilveszter: a csillagszórók és egyéb pirotechnika eszközök szikrái méterekre is ellövellhetnek, így ezeket kizárólag felügyelettel használjuk, és tűz esetére készítsünk ki egy kancsónyi vizet is - jobb, ha elázik valami, mintha felgyullad.

A tűzesetek másik igen gyakori formája az elektromos tüzek, amik általában különböző zárlatok és meghibásodások során keletkeznek. Ezek ellen leginkább az elektromos hálózat megfelelő karbantartásával tudunk védekezni. Kiemelten fontos a különböző elektromos, és egyéb tűzveszélyességi eszközök rendszeres ellenőrzése is: kémények, kazánok, szűrők és a hősugárzók mind ebbe a kategóriába tartoznak (utóbbi hordozható változatát értelemszerűen tartsuk egy méternél messzebb az éghető anyagoktól és ne tegyük gyerekek vagy álaltok elérhetőségének közelébe).

Tűzoltás - mit mivel oltsunk

Ha már kitört a tűz, akkor oda kell rá figyelnünk, hogy milyen tüzet mivel oltunk. Elektromos tüzet például öngyilkossággal egyenértékű tett vízzel oltani, külön erre szolgáló tűzoltó készülékek vannak, vagy ha az nincs a háznál, akkor próbálkozhatunk homokkal vagy valamilyen nem gyúlékony, nagy felületű anyaggal, ami elzárja az oxigént a tűztől.

Égő étolaj oltásánál hasonló trükköt kell alkalmazni: a vízzel szigorúan tilos (robbanást okozhat), de ha egy fedővel letakarjuk és várunk, akkor előbb-utóbb magától elalszik. Fontos, hogy eme művelet után azonnal nyissunk meg minden szellőztetési lehetőséget és menjünk ki a helyiségből, mert az olaj égése során kifejezetten mérgező gázok keletkeznek.

Mit tegyünk lakástűz esetén?

Bármilyen tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. A tűz másodpercek alatt rohamosan elterjedhet, így ha látunk esélyt a tűz megállítására és eloltására, akkor azonnal kezdjünk neki. Ha nincs ilyenre lehetőség, akkor az első dolgunk a tűzoltók hívása legyen, és csak utána kezdjünk bele a tűz oltásába, illetve a kármentésbe. Ha a tűz akkora, hogy már a testi épségünket, vagy a lakás szerkezetét veszélyezteti, akkor hagyjuk el az épületet és haladéktalanul szóljunk a szomszédoknak és az esetleges más lakóknak is.

Lakásunkat felügyeletünk nélkül füstérzékelőkkel vértezhetjük fel, amelyek baj esetén azonnal riasztják a tűzoltókat és vízzel árasztják el környéküket (a konyhába felszerelt egyedek érzékenységét állítsuk kicsit tompábbra, nehogy egy jól sikerült ebédhez akaratlanul is meghívjuk a tűzoltókat). A lakásbiztosítás pedig megvédi a pénztárcánkat azon károk legjavától, amelyek minden igyekezetünk ellenére is bekövetkezett esetleges lakástüzek okoznának.