Legyen biztonságban otthonában is!

Hazánkban évente nagyjából negyedmillió ember szenved balesetet otthonában. A leggyakoribbak közé tartoznak az eséssel, a fulladással, az égéssel, a mérgezéssel, valamint a vágással kapcsolatos események. A legnagyobb veszélyben jellemzően a gyerekek és az idősebbek vannak. Néhány egyszerű szabály betartásával védekezhetünk a ránk és családtagjainkra leselkedő veszélyek ellen.

Esés

Az otthoni halálos balesetek listáját az esés okozta sérülések vezetik. A leginkább fenyegetett csoport az 5 évnél fiatalabb, valamint a 70 évnél idősebb korosztály. A legtöbb ilyen baleset a fürdőszobában, illetve a lépcsőn történik. Az ilyen jellegű balesetek megelőzésére a legjobb módszer az, ha kapaszkodót és csúszásgátló szőnyeget telepítünk az említett helyekre. Ha kisgyermek van a családban, akkor szereljünk fel gyerekzárat minden olyan helyre, ahonnan nagyot lehet esni. Az ágyelő szőnyegekkel is vigyázzunk, mert ezek is nagy veszélyforrást jelentenek a gyermekekre és az idősekre. Szerezzünk be éjszakai lámpákat is, a fürdőben és a lépcsőknél mindenképpen használjuk ezeket.

Fulladás

Az 5 éven aluli gyermekek a legveszélyeztetettebbek az ilyen sérüléseknél, hiszen a csecsemők és a kisgyermekek szívesen rágcsálnak és kóstolgatnak számukra még ismeretlen dolgokat. Az ilyen balesetek megelőzésére alkalmazzuk az úgynevezett wc-papír guriga tesztet, hogy kiszűrjük a veszélyes kellékeket otthonunkban. Ennek lényege: ami átfér a gurigán, azt tartsuk távol gyermekeinktől. Amikor játékokat vásárolunk, akkor mindig tartsuk be a gyártó életkorra vonatkozó ajánlásait is.

Égés

A lakásban elszenvedett égések, illetve tűzesetek a harmadik leggyakoribb halálos balesetek az otthonunkban. Mindenképpen legyen otthon tűzriasztó, amit legalább havonta ellenőrizzünk, hogy megfelelően működik-e. Érdemes tűzoltó készüléket is beszerezni, hogy a kisebb tüzeket még magunk is el tudjuk oltani.

Mérgezés

A második leggyakoribb halálos baleset az otthonunkban a mérgezés, az ilyen esetek mintegy 90 százaléka otthon történik. A nem halálos mérgezéses esetek az 5 éven aluli gyermekeket veszélyeztetik leginkább. Ezek elkerülése érdekében próbáljunk meg minden esetben gyermekzáras háztartási terméket vásárolni és tartsuk azt mindig a gyermekeink számára elérhetetlen helyen. A gyógyszerekkel is járjunk el hasonlóan. Fontos azt is kiemelni, hogy soha ne öntsünk össze többféle tisztítószert annak reményében, hogy megalkotjuk a tökéletes szert. Ez sokszor azzal a következménnyel jár, hogy veszélyes klórgáz szabadul fel, amely belélegezve sósavvá alakul a nyálkahártyánkon, így az légzési elégtelenséghez vezethet!

Vágás

A legfontosabb, késsel kapcsolatos biztonsági szabály sokakat meglephet. Mindig használjunk éles kést! Egy megfelelően megélezett késre kevesebb nyomást kell helyeznünk, mint egy tompára, így kisebb az esélye, hogy a kezünk lecsúszik a markolatról. Használat közben csak a kezünket figyeljük, mert hajlamosak vagyunk közben a tévével vagy más dolgokkal foglalkozni.  Ha a kés kiesik a kezünkből, ne próbáljuk meg elkapni azt, hanem várjuk meg, míg magától leesik, ezzel is elkerülve a komolyabb sérülési lehetőséget. Fontos, hogy gyermekeinket is tanítsuk meg a konyhai biztonságra.