Magyarázzuk az apró betűt

Biztosítási szerződések megkötésekor felmerülhetnek bizonyos fogalmak, kifejezések, amelyek jelentésével jobb, ha tisztában vagyunk, a későbbi félreértések elkerülése végett. Az egyik leggyakrabban előforduló ilyen kifejezés a minimális mechanikai védelem. A következőkben ennek jelentését igyekszünk tisztázni, hogy laikus olvasóink is nagyobb biztonságban érezhessék magukat szerződésükkel a kezükben!

Magyarázzuk az apró betűt

Betörés esetén csak akkor térítenek a biztosítók, ha a lakás/ház védettsége legalább a minimális mechanikai védelem követelményeinek megfelel. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Ehhez előírás egy minimum 6 cm vastagságú tömör téglából vagy 10 cm vastagságú üreges téglából épült falazat, amelynek az állandó lakás céljára szolgáló épületek szinte kivétel nélkül megfelelnek. A könnyűszerkezetes házak vagy gyári faházak falazata is elfogadható ebben a kategóriában. További követelmény, hogy az ajtó legyen tömör, de a vastagságára, anyagára semmilyen követelmény nincs. Ez azt jelenti, hogy akár egy üvegezett ajtó is megfelel. Mindössze egy darab biztonsági zár szükséges rá.

De kell-e rács az ablakra? Sokszor még ma is találkozunk azzal a tévhittel, hogy a biztosító nem fizet, ha nincs rács az ablakokon. A minimális mechanikai védelemhez nincs szükség rácsra. Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogyha elmegyünk otthonról, akkor az ablakokat gondosan csukjuk be.

A biztosítási feltételekben megtalálható, hogy egy részleges vagy teljes körű mechanikai védelemhez milyen követelményeknek kell megfelelnie egy ajtónak. Hozzáláthatunk ezek alapján régi bejárati ajtónk barkácsolásához, de az összes követelmény kielégítése sokszor nem kivitelezhető, és talán többe is kerül, mint kicserélni az ajtót. Ma már 80-100 ezer Ft-ért tudunk olyan Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) által minősített ajtót venni, amit a biztosító elfogad teljes körű mechanikai védelemhez. Az sem utolsó szempont, hogy ezen ajtók többsége már tűzálló, vagyis a folyosó felől terjedő tűz ellen is védheti lakásunkat.