Megszületett a Lakásbiztosítási Standard

A Lakásbiztosítás kiemelten magas népszerűséggel rendelkezik Magyarországon: mintegy 4,3 millió lakóingatlanból több mint 3 millió rendelkezik lakásbiztosítással, így a penetráció meghaladja a70 százalékot.

Ezzel régiónkban elsők vagyunk, de ha kissé távolabbra tekintünk, akkor is csak Csehország előz meg minket a környéken (Közép - és Kelet Európa). Azonban egy felmérés azt is kimutatta, hogy a lakosság egyrészt nem ismeri a lakásbiztosításokat, és nem is nagyon hajlandó időt áldozni azok megismerésére. Másrészt a szerződések jó része elavult, 5-10 éves, vagy még annál is öregebb. Ez nem csak azért gond, mert sok helyen alulbiztosítottság alakul ki (főleg azoknál, akik elutasítják az évenkénti indexálást), hanem azért is mert az új lakásbiztosítási csomagok nem csak olcsóbbak a régieknél, de jóval kiterjedtebb szolgáltatásokat is nyújtanak.

Erre jelent majd megoldást a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kitalált, és hamarosan bevezetni hivatott Standard Lakásbiztosítási Termékvázlat. Ennek lényege, hogy minden csatlakozott biztosító ugyanúgy alakítja ki a lakásbiztosításainak leírását. Vagyis a termékek nem lesznek azonosak, ám ugyanott fog szerepelni az ár, az hogy mire terjed, és mire nem terjed ki, milyen kedvezmény jár kinek, valamint az összes többi olyan adat, ami egy választásnál lényeges. Ekképp egy potenciális vásárló sokkal könnyebben összehasonlíthatja a termékeket, és gyorsan kiválaszthatja azt, ami számára a legszimpatikusabb. Így az alkuszoknak is sokkal könnyebb dolguk lesz az egyébként sem tökéletesen működő lakásbiztosítás kalkulátorok kialakításában.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Szervezete (PSZÁF) üdvözli a Mabisz lépését, amely nem mellékesen Európában is közel egyedi. A felügyelet azt is hozzáteszi, hogy a tudatos vásárlóknak való ilyen segítséget a többi biztosítási ágazatban is meg kellene valósítani, sőt bizonyos standard és minimum termékcsomagok kialakítását is fontolóra lehetne venni. A kiadott sajtóközlemény hangsúlyozza, hogy „az egységes szerkezet nem versenykorlátozó hatású, nem jár negatív következményekkel a termékminőségre, a termékválasztékra vagy a biztosítói innovációra.” Jelenleg 9 biztosító jelezte a belépési szándékát, igaz a hazai lakásbiztosítási piac legnagyobb szereplője, az Aegon egyelőre nincs köztük, de a csatlakozási szándékot már ő is jelezte.