Megvette élete első autóját? Ezekre mindenképpen figyeljen!

Mindenki számára nagy öröm az első gépkocsi megvásárlása. Hosszan tervezgetett pillanat ez, és szinte csak az számít, hogy ne kelljen többet rokontól vagy baráttól ismét kölcsön kérni egy autót. Sokaknak csak a hőn áhított cél lebeg a szemük előtt, és nincsenek tisztában a folyamatos fenntartási és üzemeltetési költségekkel. Akik még nem voltak autótulajdonosok, azoknál gyakori hibaként jelentkezhet a nem megfelelő rutin a kocsin elvégzendő feladatokhoz. Ha Ön tulajdonosként tudni akarja, hogyan kell folyamatosan működőképes állapotban tartania a kocsiját, akkor az alábbiakat mindenképpen érdemes tudnia.

Olajszint ellenőrzése: ha időnként mi magunk is ellenőrizzük az olajszintet – és nem várunk az esedékes szervizelésig – akkor időben tudomást szerezhetünk a kisebb problémákról, amik később nagyobb bajt okozhatnak, így hosszabb távon komolyan megterhelhetik a pénztárcánkat. Olajszint ellenőrzésekor két fő szabályt kell betartanunk: a gépjárműnek vízszintes területen kell állnia, és a motornak hidegnek kell lennie, tehát lehetőleg egy reggeli indulás előtt kerítsünk sort erre. A mérőpálcát tisztítsuk meg használat előtt, így az olajszintre vonatkozó jelzések jól olvashatóak lesznek. Szakértők azt ajánlják, hogy két olajcsere között ellenőrizzük az olajszintet.

Guminyomás ellenőrzése: a gyártó által előírt abroncsnyomás betartása segíthet elkerülni a baleseteket, és nem mellesleg üzemanyag-takarékos is. Egy 2010-es európai felmérés szerint évente 2 milliárd liter üzemanyagot pazarolnak el a kontinensünkön és 12,2 millió gumiabroncsot koptatnak el idő előtt a nem megfelelő nyomás miatt. Nem meglepő, hogy a legújabb modellekben már ezért is találkozhatunk egy, a nyomást folyamatosan ellenőrző monitorral a műszerfalon. A gépjármű kézikönyvében, az ajtóoszlopon vagy a tanksapka belső oldalán megtalálható a gyártó által ajánlott nyomás, amit a legtöbb benzinkúton be tudunk állítani. A szabály itt is úgy szól, hogy az abroncsot hideg állapotban kell mérnünk (a 2-3 kilométeres utazás még belefér). Szakértők szerint a guminyomást 2 hetente, illetve minden nagyobb utazás megkezdése előtt érdemes ellenőrizni, és ha szükséges, állítani rajta.

Fedélzeti számítógép ismerete: a mai autók műszerfalain rengeteg figyelmeztető lámpa van, azonban az autósok közül sokan nincsenek tisztában, hogy pontosan mit is jelentenek ezek.A gépjármű kézikönyvében részletes leírás található róluk, ezért érdemes időt és energiát ezek áttanulmányozására. Nagyon nem mindegy, hogy a turbó romlott el éppen, vagy csak a szélvédőmosó folyadékot kell utántöltenünk, mert ez a baki akár milliókba is kerülhet!