Mennyit kell fizetnem, ha lakást veszek?

Ha sikerült is összegyűjteni annyit az évek során, hogy teljen egy lakásra, sajnos nem elég, ha az ingatlan vételára lapul a bankszámlán, hiszen vásárlóként további költségei is lesznek. Ha most először készül lakást venni vagy eladni, érthető, ha nem tudja, mi az a foglaló, vagy pontosan mit és mennyit kell fizetnie; az alábbiakban ebben segítünk.

Mennyit kell fizetnem, ha lakást veszek?

Vigyázzon, mert a vételár 5-20 százalékát el is veszítheti

Alaposan érdemes átgondolni, melyik ingatlanra tesszük le a foglalót, ugyanis, ha elállunk a vásárlástól, elveszítjük, és ez az összeg akár a vételár 5-20 százaléka is lehet. A foglaló a vevő kötelezettsége, amelyet bele kell számítani az ingatlan teljes vételárába. Ha a vevő meggondolja magát, elveszíti a foglalót, ha pedig az eladó teszi ugyanezt, a vevő annak kétszeresét kapja vissza. Az előleget is a vevő fizeti, azonban ez a szerződés a vásárló hibájából való meghiúsulása esetén is visszajár.

A lakás kifizetése után is készíthetjük a tárcánkat

A költségek nem érnek véget, ha megvásároltuk a lakást, hiszen itt van még az illeték is, amelyet szintén a vevő fizet. A vagyonszerzési illeték mértéke 4 millió forintig 2 százalék, 4 millió forint felett pedig 6 százalék a fennmaradó részre. Rászorultságunktól függően kérhetjük az összeg mérséklését vagy részletekben való kifizetését a NAV-tól. Az adásvételi szerződés kapcsán felmerülő ügyvédi munkadíjat szintén a vásárlónak kell állnia, illetve a tulajdonváltozás ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzésének költsége is az övé.

Az eladó sem menekül

Az eladónak adóznia kell az ingatlan értékesítéséből származó jövedelme után: az adó összege 25 százalék. Szerencsére azonban csökkenthető, például az eredeti vételárral, a felújítás és az átírás költségeivel. Ezen kívül az eladó költsége az ingatlan az ingatlan-nyilvántartásban lévő állapotának rendezése, valamint a jelzáloggal biztosított tartozások kifizetése is.