Meteoritok ellen is véd a lakásbiztosítás

Bár már egy ideje figyelmeztettek minket a világűr időjárásának ismerői, hogy 2012-13 igencsak borús lesz odakinn: nem csak napviharok tetőzése várható, hanem még a meteorit rajok is a szokásosnál többször találhatják el planétánkat.

Ezt 2012. december 21-ig, vagyis a „maja világvégéig” annyit hangoztatták, hogy a nevezetes dátum túlélése után el is felejtettük. Aztán mind derült égből kődarab, döbbent meg mindenki azon a pusztításon, amit egy kósza kisbolygó okozott Oroszországban.

Cseljabinszk egy eddig jószerivel ismeretlen orosz nagyváros volt, Moszkvától mintegy 1400 kilométerre - egészen az előző hétig. Ekkor ugyanis egy 10 tonnás kisbolygó 200 kilométerrel felette robbant fel, de közben elhúzott több település mellett, komoly pánikot és számtalan lefilmezett, majd YouTube-ra felöltött videót eredményezve. Szakértők szerint a robbanás ereje körülbelül kétszázszorosa volt a Hirosimai atombombának - tehát ha becsapódik, a földdel egyenlővé tette volna a város nagy részét. Ám még így is hatalmas károkat okozott a robbanás lökéshulláma és a kisebb, leeső darabok: mintegy 730 ember sérült meg, és az okozott kár (egy cinkgyár részleges leomlásával) elérte a 100 millió rubelt (ez közel 700 millió forint). A legtöbb kárt a kitört üvegek okozták: becslések szerint 1 millió négyzetméternyi üvegfelület szakadt apró pici darabokra - a sérülésék nagy része is ebből eredt.

A lakásbiztosítás megvéd minket

Mivel hasonló eseményekre sajnos közeljövőben is lehet számítani, ezért nem árt tudnunk, hogy a lakásbiztosításunk alapvetően megvéd az ilyen jellegű károktól - ha csak külön nincs kiemelve benne a leeső tárggyal okozott károk térítésének negálása. Ekképp egy jó lakásbiztosítás megvéd attól is, ha egy műhold, vagy annak egy égő darabja zuhanna a házunkra, hasonlóan a repülőgépből kipotyogó alkatrészektől. Sőt, egyes lakásbiztosítások még a napviharok okozta elektromos károkat is térítik - bár ezek főleg az all-inclusive lakásbiztosításokra jellemzőek. Az AIR Worldwide katasztrófa-modellező cég szerint ez minden „fejlett biztosítási piaccal rendelkező országra” igaz, tehát hazánk lakásbiztosítási piacai is ebből a szempontból fejlettnek mondható.