Milyen az igazi biztonságos bejárati ajtó?

Otthonunk bejárati ajtaja az egyik leghatékonyabb akadály az illetéktelen behatolók számára – azaz csak akkor, ha egy valóban biztonságos, masszív, és szinte feltörhetetlen modellt választunk. Ezzel elriaszthatjuk azokat a kevésbé profi betörőket, akik két otthon közül azt választják, amelybe láthatóan egyszerűbb bejutni.

Azonban az ideális bejárati ajtó kiválasztása nem könnyű feladat. Az alábbiakból kiderül, milyen szempontokat kell figyelembe venni a döntésnél.

Az ajtó anyaga:

A legtöbb ajtó fából, fémből vagy műanyagból készül. A legtöbb dolga a betörőknek a fémmel, a legkevesebb pedig a műanyaggal van. Ha a fém ajtót túl drágának találjuk, kompromisszumos megoldásként a belül acélmerevítéssel rendelkező fa vagy műanyag bejárati ajtó is megfelel. Illetve, ha a biztonságos fém ajtót nem találjuk elég esztétikusnak, fahatású fóliával is megrendelhetjük.

Az ajtó tokja:

A profi betörők az ajtók leggyengébb pontjait, azaz a tokot, a zárat és a felfüggesztést szolgáló pántokat támadják. Ezért nem elhanyagolható, milyen anyagból készült a tok: a fém a legjobb választás. Szintén fontos, hogy a beszerelésnél az ajtó tokja megfelelően kapcsolódjon a falazathoz.

Zár:

A betörők két legnagyobb ellensége az idő és a zaj: minél kevesebb zajkeltés mellett, minél kevesebb idő alatt szeretnének bejutni a lakásba. Társasházi lakások esetén általában 30-60 másodpercig próbálkoznak. Ha az ajtót vagy a zárat megvizsgálva arra jutnak, hogy a behatolás ennél hosszabb ideig tartana, valószínűleg másik lakást választanak, vagy továbbállnak. Ezért a zár minősége mellett az sem elhanyagolható, a szerkezet hány ponton záródik: a tapasztalatok szerint a legalább 5 pontos zárakkal a betörők kevésbé próbálkoznak.

Zsanérok:

A zsanérok és a pántok anyagára is figyeljünk, illetve arra, hogy azok lehetőleg besüllyesztéssel, forrasztással vagy csavarkötéssel szereltek legyenek.

Egyedi méretű ajtó:

Nemcsak esztétikai, hanem betörésvédelmi szempontból is fontos, hogy ne a falat igazítsuk az ajtóhoz, hanem az ajtót a falhoz. Így a falbontás és betonozás helyett egyedi méretben gyártott ajtót építtessünk be.