Milyen lakásbiztosítást kössünk, ha már kötelező?

Több százezer romániai honfitársunk került válaszút elé a lakásbiztosítás ottani kötelezővé tétele kapcsán, és ezzel a cikkel nekik kívánnánk a segítségükre lenni. Az ottani lakásbiztosítást kötelezővé tevő törvény komoly társadalmi viták után született meg, és életbe lépése után jogi úton folytatódott a dolog, amelynek eredménye az lett, hogy a jövő évig újabb türelmi időt harcoltak ki a kötni nem igen hajlandó állampolgároknak (eddig mindössze 55 százalékos a lefedettség) - vagyis 2013-ig nem lehet büntetni ennek hiánya miatt.

Nem mintha az önkormányzatok eddig megtették volna ezt a kötelességüket: egyrészt anyagilag sem érte meg nekik büntetést kiróni, másrészt a választások előtt egyértelműen rajtuk csattant volna a választók ostora, amit igyekeztek elkerülni, így csak felszólításokat küldtek ki.

Ha az idei választások után nem változik gyökeresen helyzet, akkor 2013-ra már mindenképp rendelkeznie kell minden családnak lakásbiztosítással, így érdemes megszemlélni, hogy mit érdemes kötni. Az állam által összepakolt minimál csomagban csupán földrengés, földcsuszamlás és árvíz esetén fizet a biztosító, igaz akár 20.000 euróig, évi húsz eurós díjért (vályog és egyéb gyengébb háztípusokban 10.000-ig és csupán 10 euróért). Azonban évi 30 eurós összegért már olyan biztosítást is találunk, amely vihar, hó és tűzkár esetén is fizet, ráadásul nem csak az ingatlant, hanem az ingóságokat is biztosítja. Kicsivel drágábbért, pedig a csőtörés és a rablás is belekerül a biztosítási eseményekbe. Így érdemes némi extra pénzt és időt rászánni, átnézni mind a 13 lakásbiztosítást kínáló romániai cég ajánlatai, és olyan biztosítást választani, amely valóban megvédi lakásunkat a reálisan fennálló veszélyektől.