Mire figyeljünk a nagy hidegben, hogyan védjük meg otthonunkat

Hirtelen és nagymértékű hőmérséklet-ingadozás csapott le Európára, köztük az eddig igencsak enyhe telet produkáló kishazánkra is. A hónap elején a hőmérséklet először mínusz 12 fokig esett le az eddigi esti nulla közeliről, majd most hétfőn mínusz 26-ig zuhant, amely közelében a tegnapi este is kitartott. A hőmérséklet-csökkenéssel nagy mennyiségű hó is érkezett, ami kisebb pánikhangulatot váltott ki a lakosság körében- ez a hosszan tartó készletek felvásárlásához vezetett. Erre nem volt semmi szükség, hisz a beszállítók megoldották a bejutást, ám ingatlanainkat nem árt felkészíteni a váratlan hidegre.

Amire elsőnek fel kell készülnünk, az a napokig tartó hóesés, így a háztetőt és egyéb megtelepedésére lehetséges helyeket komoly mértékben, több napig nagy nyomásnak fogja kitenni. Ha nem akarjuk, hogy a hónyomástól beszakadjon a tető, vagy egyéb tartószerkezet, akkor erősítsük meg az elkorhadt, labilissá vált részeket. Az elhasználódott vízvezetékeket is le kell cserélnünk, ugyanis a fagy kívülről-belülről kikezdheti, egy csőtörés pedig nem olcsó mulatság. Ugyanezért fontos, hogy ha hosszabb ideig nem vagyunk otthon, akkor zárjuk el a vizez – és ugyanez igaz a nyaralónkra is. De ezeket a károkat még téríti egy megfelelően kötött lakásbiztosítás. Vannak olyanok, amiket viszont nem.

Ha valaki tulajdonunkban lévő ingatlanunk portája előtt szenved balesetet abból az okból kifolyólag, hogy ott nincs felsózva az út, akkor az ami felelősségünk - így erre is kiemelten figyeljünk oda. Szintén fontos, hogy elektronikus eszközöket ne indítsunk be rögtön azután hogy a nagy hidegből hazaértünk, ugyanis a gyors hőmérsékletváltozás sok párát generál az eszköz belsejében, amely tönkre is teheti a szerkentyűt. Arra is figyeljünk, hogy a GPS-hez csak az után érjünk, miután a gépkocsi fűtése megy már pár percre- itt a hő tágulás, és az emberi újról kicsapódó pára tehet kárt a képernyőben.