Mire jó a lakásbiztosításhoz választható munkanélküliség esetére szóló kiegészítő?

A munkanélküliség árnyéka egyre fenyegetőbben tornyosul hazánk lakossága fölé, és ezt a közmunka programok ígérete sem tudja elnyomni.

Az Európai Unió még mindig nem bírt kimásznia az adósságspirállá változott gazdasági válságból, amely Magyarországra duplán kihat, hiszen felvevőpiacaink is zsugorodnak, és az ígért hazai gazdasági növekedés is várat magára. Ezért egyre több család anyagi biztonsága van veszélyben, ami megmutatkozik többek közt a biztosítási piacon is: 2013 első negyedévében 200 ezer biztosítás tűnt el a piacról. A biztosítás megszűntetése helyett azonban van más módszere is annak, hogy egy esetleges munkanélküliség esetén csökkentsük a biztosítási kiadásainkat, de mégse veszítsük el a biztosításunk által nyújtott védelme. Ennek a módszernek a neve a munkanélküliség biztosítás, amit például lakásbiztosításhoz is meg lehet kötni kiegészítő biztosításként és nagy hasznát vehetjük, ha elveszítjük a munkánkat, hiszen az otthon biztonsága kevés kivételtől eltekintve mindennél fontosabb.

A munkanélküliség biztosításnak természetesen külön éves díja van, azonban baj esetén sokkal többet lehet vele spórolni, mint amennyibe kerül. Hiszen megkötése után fél évig átvállalja a biztosító a biztosítási díjunkat, amennyiben hirtelen munkahely nélkül találnánk magunkat.

A biztosításnak természetesen vannak feltételei. A munkanélküli biztosítás csak akkor fizet, ha nem önszántunkból hagytuk el a munkahelyünket, és ha nem azért küldtek el, mert szándékosan vagy súlyos gondatlanság okán olyat tettünk, ami ok lett volna a kirúgásra. A biztosítás aktiválásához szükséges, hogy elbocsájtásunk után bejegyezzenek minket a munkaügyi hivatalba. A biztosításnak az első megkötéstől számítva 6 hónap türelmi ideje van.