Mit tehetünk egy zajos vagy épp „szagos” szomszéd ellen?

Csak a szerencsén múlik, milyen szomszédot fogunk ki – olyat, aki meglocsolja a növényeinket, amíg elutazunk; vagy olyat, aki folyton felújít, üvölteti a zenét, veszekszik a feleségével, vagy épp állatot tart, így az egész lépcsőházat bűz lengi be. Mi tehetünk ellene?

A jegyzőhöz fordulhatunk ez ügyben

Ha a szomszéd túl zajos, csendháborítás miatt panaszt tehetünk ellene – a birtokháborítással kapcsolatos problémákkal – mint ezzel is – azonban nem a rendőrséghez, hanem a helyi jegyzőhöz kell fordulnunk. A törvénykönyv a zaj- és szaghatásokkal kapcsolatban nem tartalmaz általános érvényű előírásokat; miniszteri rendeletek, helyi rendeletek és környezetvédelmi előírások is szabályozzák, mit szabad és mit nem egy adott faluban vagy kerületben. A helyi rendeletek szabályozzák, milyen nap és milyen napszakban lehet például felújítani vagy füvet nyírni.

A zaj és a bűz relatív

A hangos zaj és a bűz fogalma mást jelenthet attól függően, hol élünk. Más, ha a disznószag a tanyáról átárad a szomszédos tanyára, mintha valaki a negyedik emeleten tartana nyulakat. Ugyanígy a budapesti belvárosban nagyobb mértékű zaj megengedett, mint egy kertvárosi részben. Ha a szomszéd megsérti a rendeleteket, akár szabálysértési bírságot is kiszabhatnak rá, azonban nehéz határt húzni azon cselekedetek közt, amelyeket a társadalmi együttélés normái még megengednek, és amelyeket már nem.

Először próbáljunk meg beszélni a szomszéddal

Mielőtt birtokháborítás miatt eljárást indítanánk a zajos vagy szagos szomszéd ellen, először is próbáljunk meg beszélni vele. Néha már néhány kedves szóval is eredményt érhetünk el. Ha ez nem sikerül, fordulhatunk a jegyzőhöz, aki eltilthatja a szomszédot bizonyos zajos tevékenységeitől – de például a hangos zenehallgatástól vagy tévézéstől nem fogja.

Nem feltétlenül éri meg eljárást indítani

Ha a szomszéd telken ház épül, és emiatt egész éjszaka zaj van, fordulhatunk miatta a hatóságokhoz, de ha a tevékenység engedélyezett, és a zaj nem haladja meg a rögzített decibelértéket, nem marad érv a kezünkben. Mindig vegyük figyelembe, hogy egy per általában költséges, és sokáig elhúzódhat – így nem biztos, hogy megéri eljárást indítani a szomszéd ellen amiatt, hogy a gyereke hangosan labdázik az udvaron. Azt pedig nehéz bizonyítani, hogy a szomszéd hangosan barkácsol, hiszen, ha kijön ellenőrizni a hatóság, egyszerűen abbahagyhatja.

Tanulmányozzuk a helyi rendeleteket

Az állattartással kapcsolatos szabályokat is helyi rendeletek tartalmazzák. A jegyző vagy a bíróság dönti el, az adott szomszéd tevékenységével túllépi-e az adott településen engedélyezett mértéket. Így perelés előtt érdemes tájékozódni a rendeletekről – ezek nyilvánosak; megtaláljuk őket az adott település honlapján.