Ne engedjen be hívatlan idegent a lakásába!

Idegenek toporognak az ajtajában? Hihető sztorit emlegetnek a bebocsátásra várva? Kételkedjen, és ne engedje be az ismeretleneket, mert Önnek lehet, hogy trükkös tolvajokkal van dolga! Néhány szabály betartásával megkímélhetjük magunkat, hogy áldozatául essünk a trükkös tolvajok ténykedéseinek.

A trükkös tolvajok előszeretettel vadásznak olyan idősebb emberekre, akik a romlott egészségi állapotuk és a jóindulatuk miatt könnyen becsaphatóak. Ezt a csoportot a bűnözők általában közüzemi szolgáltatóra hivatkozva, vagy magukat valamelyik segítő szolgálat munkatársának kiadva próbálják félrevezetni, a lakásba bejutást valamilyen kitalált, de hihető történet segítségével érik el. Ezt követően, amíg egyikük eltereli a gyanútlan lakók figyelmét, a másik a lakást körbejárva eltulajdonítja a könnyen mozdítható értékesebb tárgyakat, legyen szó ékszerekről vagy kézpénzről.

Az első és egyben legfontosabb szabály: soha ne engedjünk be magunkhoz idegeneket, akik csak úgy, a semmiből bukkantak fel és csöngettek be hozzánk! Abban az esetben se tegyünk kivételt, ha a váratlan látogatás indoka esetleg hihetőnek tűnik. Ilyenkor mindenképpen kérjük el nevüket és az igazolványszámukat, és az adott szervezethez betelefonálva győződjünk meg arról, hogy az idegenek valóban azok, akiknek állítják magukat. Amennyiben nincs lehetőségünk telefonálni, abban az esetben kérjük meg a látogatókat, hogy egy későbbi időpontban jöjjenek vissza, de természetesen a nevüket és egyéb adataikat ilyenkor is jegyezzük fel.

Második szabály: pénzt csak a postás visz házhoz! Ha a postáson kívül bárki más azt állítja, hogy pénzt hozott számunkra, az minden bizonnyal meg akar téveszteni minket. A harmadik szabály: a közműszolgáltatók bármiféle munkát, javítást vagy karbantartást csak előzetes egyeztetés alapján végeznek. Ha ezek a munkálatok a mi lakásunkat is érinteni fogják, akkor arról minden esetben tájékoztatást fogunk kapni. Amennyiben minket előzetesen nem értesítettek, akkor a legbiztonságosabb, ha nem nyitunk ajtót!

Ha ezeket az alapszabályokat egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, akkor ez annyit jelentene: ne engedjen be olyan embert a lakásába, aki nem előzetes egyeztetés alapján érkezik! Ezt megfogadva szinte garantáljuk, hogy nem esik áldozatául a trükkös tolvajoknak. Ezzel csak azt kockáztatja, hogy esetleg egy megbízható és valós szándékú látogatóknak nem nyitja ki az ajtót, de sebaj, ő majd visszajön egy másik időpontban! Tegyen meg mindent a biztonságáért, és ne nyisson ajtót vadidegeneknek!