Nincs életjel az ingatlanpiacról

Az ingatlan piacba való beruházás ismét negatív csúcsot döntött itthon tavaly, noha az év eleje kifejezetten biztató jelek érkeztek: a végtörlesztési hajrá során tapasztalható áresések, és extra alkudozási lehetőségek hatására, a világ egyik legjobb, befektetési célú ingatlanpiacának is kikiáltották Budapestet.

Noha a csoda csak három napig - pontosabban egy hónapig tartott. Azóta a befektetők rájöttek, hogy az öreg kontinens még koránt sem kászálódott ki az adósságspirálból, valamint a vele járó recesszióból, és ennek a kockázatát itthon jócskán megdobja a kormány naponta változó álláspontja, kiszámíthatónak még legjobb esetben sem nevezhet jogalkotási gyakorlata.

Pedig Európán kívül igen is van élet, sőt az öreg kontinensre is 5 százalékkal több pénz fog érkezni, mint egy évvel korábban - a Cushman & Wakefield elemzői szerint. A világban összesen 13 százalékkal növekedhet a befektetési ingatlanra szánt pénz, igaz a fő növekedési trendet első sorban Ázsia és Észak-Amerika diktálja. Itthon ezzel ellentétben az ingatlanbefektetési piacra érkezett összeg volumene nem érte el a 150 millió eurót, ami 2002 óta nem fordult elő, ráadásul az óta az infláció is igencsak megugrott. Ennek egyik oka, hogy az irodaházak piaca nem áll túl jól: a szerződések nagy részét újratárgyalják, az áremelkedés pedig ha van is, rendszerint nem éri el az infláció szintjét. A befektetések elmaradása számtalan módon kihat a gazdaságra: nem csak munkahelyeket és adóbevételeket nem teremt, de a mélyben tartja az építőipart, és negatívan hat a lakásbiztosítási szektorra is.

Pedig a lakásbiztosítási piac minden támogatást megérdemelne: immáron ez a harmadik év, amikor nemcsak hogy csökkentik az árakat, hanem olyan jelentős innovációba fognak az egyes biztosítók, amelynek hatására új kiegészítő opciók tucatjai jelennek meg a piacon - így szinte már a lakásbiztosítást is személyre lehet szabni. Az ingatlanépítés visszafogása, és a lakáspiac stagnálása azonban visszavágja a lakásbiztosítási piac növekedésének fő irányát. A munkanélküliségi és átlagkereset mutatók romlása miatt pedig azok közül is sokan mondják fel meglévő lakásbiztosításukat, akiknek eddig még volt.