Növekvő időjárás-károk

Pár héttel ezelőtt olyan vihart tört Magyarországra, amely kis híján egymilliárd forintnyi olyan kárt okozott az ország lakóházaiban, amelyet a biztosítók téríteni kötelesek.

Ha megnézzük a nyolc évvel ezelőtti adatokat, akkor nem sokkal több, mint egymilliárd volt az az összeg, amit a biztosítók egész évben kifizettek természeti károkra - lakásbiztosítás címszóval. Mostanra viszont (pontosabban az elmúlt évekre) már hárommilliárd forintot meghaladó volt ez az összeg, idén pedig várhatóan még ezt is túllépi.

Árdrágulás és szigorítás jöhet

A biztosítók nem szoktak egy-egy év kiugróan magas vagy alacsony kárszámlája után árakat változtatni, szeretnek hosszútávon, 7-10 éves szakaszokban gondolkodni. Azonban az utóbbi idők folytonos növekedése - legyen oka akár a sokat emlegetett globális felmelegedés, akár más - árnövekedésre kényszerítheti a biztosítókat. Jó indok erre a jövőre bevezetendő egységes biztosítási adó, amely egyébként is 10 százalékos pluszterhet ró az életbiztosításokra. Vannak olyan biztosítók is, amelyek nem áremeléssel próbálják ellensúlyozni a magasabb kárhányadot, hanem ésszerű szigorításokkal. Idén drasztikusan megugrott a villámok által generált túlfeszültség okozta pusztítás, így az Aegon csak akkor teríti ezen károkat az új szerződéseknél, akik óvják értékesebb elektronikai eszközeiket pár ezer forintos túlfeszültség-védelemmel.