Nyári viharok okoznak többmilliárdos károkat

A természet nem bánik kesztyűs kézzel a hazai lakossággal: a globális felmelegedés egyre inkább radikalizálja az időjárást, amely többek közt az egyre hevesebb nyári viharokban is megmutatkozik.

A nyár első felében orkán erejű szelek és apróbb tornádók pusztítottak Magyarországon, most pedig olyan esőzés és villámlás kíséri a viharos szeleket, amelyek hirtelen jelenek meg, és hatalmas mennyiségű csapadékot produkálnak. A viharok június elejétől július közepéig mintegy 2,8 milliárdnyi olyan kárt okoztak az országban, amelyet egy lakásbiztosítás képes megtéríteni - és ezt a most vasárnapi vihar alsóhangon 400 millióval toldotta meg.

A károk megoszlása

Eleddig a károk mennyiségi és értékbeli toplistáját a hagyományos viharkárok okozták nyáron, ám most mindkét körben átvették a szerepet a villámcsapások okozta elsődleges és másodlagos káresemények. Az említett másfél hónapos időszakban az összes kár 39 százalékát lehetett visszavezetni Zeusz egyik eltévedt nyilára. A kárértékben való vezető szerepüket pedig annak köszönhetik, hogy a villámok előszeretettel sütnek ki több százezres/milliós elektronikai készülékeket. Ezért is szigorította sok biztosító meg úgy a lakásbiztosítási szabályzatát, hogy a villámcsapások másodlagos hatásaiból eredő károkat csak akkor fizeti meg, ha az adott készülék el volt látva túlfeszültség-védelemmel.