Ön készített már leltárt az otthonában található értéktárgyakról?

Önnek mennyi holmija van otthonában? Tudja? Gondoljon csak minden bútordarabra, könyvre vagy elektronikai eszközre. Most kérdezze meg magától: mennyi pénzt érnek ezek összesen? Mennyibe kerülne, ha mindent ki kellene cserélnie? Egy otthoni leltár elkészítése ezeket a kérdéseket válaszolja meg önnek és teszi elérhetővé amikor csak szüksége van rá.

Elképesztő, hogy a mai rohanó világunkban mennyi holmit halmozunk fel otthonunkban. Manapság szinte minden családban vannak olyan eszközök, amiken biztosítás vagy garancia van, legyen szó házról, gépjárműről, vagy egyéb eszközről, illetve tárgyról. Ezeket nem könnyű számon tartani, egy-két értéktárgy biztosan ki is maradna egy esetleges felsoroláskor. Pedig lehet, hogy egyszer szüksége lenne erre a hasznos listára! Ennek megfelelően készítsen vagyonleltárt, hogy ez a későbbiekben ne okozzon fejfájást, amikor esetleg a biztosítójával tárgyal, vagy amikor a tévéje szervízelése miatt keresi a vásárlási blokkot.

A vagyonleltár egyszerre több célt is szolgál: dokumentációt képez a biztosító cég számára egy lopás, vagy egyéb kár esetén. Ezenfelül segít nyomon követni az olyan eszközeit is, amelyeken karbantartási vagy javítási munkálatokat kell végrehajtania, vagy amikor esetleg a garancia érvényesítése a cél.

Az első lépés, összeírni minden olyan értéktárgyat, ami a birtokunkban van. Lehet, hogy könnyebb úgy elkezdeni a listát, ha kategorizáljuk az értékeket, mint például bútorok, ruhák, személyes tárgyak vagy ékszerek. Ezután eldönthetjük, hogy nyomon akarjuk-e követni a vagyontárgyaink értékét is. Ha igen, számításokat végezhetünk, hogy mennyibe is kerülne kicserélni ezeket a tárgyakat, de mindenképpen vegyük számításba, hogy használati tárgyaink veszítenek az értékükből az évek alatt.

Amennyiben úgy dönt, hogy ön is készít leltárt, összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot a folyamathoz: 

  • Vásárlás után tartsa meg a blokkot és csatolja a leltárlistájához.
  • Tartson videót vagy fotót is az értéktárgyairól a leltárlista mellett.
  • Tartsa leírva minden olyan eszközének a regisztrációs számát, amin van ilyen (például óra, laptop, számítógép, telefon stb.).
  • A leltárlistáját tartsa rejtett helyen.