Reng a föld? Ne pánikoljunk, hanem meneküljünk biztonságba!

Mindennap megmozdul a talaj a Föld valamelyik pontján. Szerencsére Magyarország nem tartozik a különösen veszélyeztetett országok közé, így is akadnak azonban nálunk olyan földrengések, amelyek jelentős károkat okoznak. Röviden összefoglaltuk, hogyan tehetünk meg mindent a biztonságunkért egy földrengés idején.

A tudósok egyetértenek abban, hogy a Föld nagyobb törésvonalainál nem az a kérdés, hogy lesz-e következő pusztító földrengés, hanem az, hogy mikor. Hazánk szerencsére távol fekszik ezektől a törésvonalaktól, de így is évente többször fordulnak elő kisebb rengések, és átlagosan 10 évente tapasztalhatunk a Richter-skála szerinti 4,5-5-ös erősségű, nálunk már nagynak számító rázkódásokat. Itthon eddig hozzávetőlegesen három tucatszor rengett olyan erővel a föld, ami komolyabb károkat okozott.

Hazánkban Komáromban, 1763-ban történt az eddigi legerősebb, 6,3 erősségű rengés, amely során 63 ember veszítette életét és a város egyharmada megsemmisült. Utoljára az 1956-os, Dunaharasztiban történt eset követelt halálos áldozatokat. A legutóbbi, sokak által érezhető földrengés hazánkban 2014. január 19-én volt, ami több mint százmillió forintnyi kárt okozott.

Habár hazánkban kisebb eséllyel mozdul meg a föld alattunk,  azért nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mit is kell tennünk a biztonságunk érdekében egy ilyen esetben. Ha a lakásban, vagy épületben tartózkodunk, amikor remegni kezd a talaj, akkor maradjunk is bent. Bújjunk be egy asztal alá, vagy helyezkedjünk el az ajtófélfa alatt. Maradjunk távol az ablakoktól, és a környezetükben található nehezebb bútoroktól, valamint eszközöktől is. Ha a szabadban tartózkodunk, akkor próbáljunk meg eltávolodni az épületektől, vezetékektől vagy az olyan tárgyaktól, amik esetleg ránk eshetnek. Amennyiben épp vezetünk, akkor húzódjunk félre lehetőleg olyan területen, ahol nincsenek hidak, felüljárók, fák vagy oszlopok a közelben.