Romániában kötelező lett a lakásbiztosítás

Romániában már jó egy hónapja lejárt a kötelező lakásbiztosítás megkötésének határideje - ennek eredményeképp a lakások 55 százaléka biztosítva lett. Ez nagyon rossz eredmény, főleg azt tekintve, hogy Magyarországon, ahol a lakásbiztosítás nem kötelező, 73 százalékos a lefedettség, de még ez sem éri el az EU-s átlagot.

A kudarcnak számos oka van. Egyesek a nem kötést választották tiltakozásul a több mint egy évig, igen kemény hangnemben vitatott törvény elfogadása ellen, másoknak egyszerűen nincs pénzük biztosítást kötniük. De az se segített sokat, hogy a román kormány a helyi önkormányzatokra testálta a büntetések kiszabását, akiknek háromszorosan nem éri meg ezt végrehajtani. Egyrészt nem kapnak hozzá megfelelő többletforrást, másrészt az így behajtott összegek csak egy töredéke marad náluk, így nem érdekeltek benne. De ami a legfőbb indok: nem akarják az ő politikai tőkéjüket apasztani a kormány szerintük rossz döntései miatt, így büntetések helyett egyelőre csak figyelmeztetéseket postáznak, amik nem fogják érdemben növelni a kötési hajlandóságot.

A sok éve kötelező gépkocsi felelősség biztosítás is csak 80 százalékos az országban - tehát minden ötödik autós biztosítás nélkül utazik, és ennek sem mindig a pénzhiány az oka. Ráadásul külső erők sem képesek javulást elérni: Románia EU csatlakozásának az egyik előfeltétele az volt, hogy a KGFB lefedettség érje el minimum a 90 százalékot… ennek ellenére az ország immáron négy éve az EU tagja. A biztosítási hajlandóság is nagyon mélyen van: most az egész EU-ban kizárólag Romániában kötelező kétfajta biztosítási forma, az emberek még mindig csak 46 százaléka rendelkezik bármilyen biztosítással is. Nagy mentális fordulatnak kell bekövetkeznie ahhoz, hogy ez lényegesen megváltozzon.