Sokba kerülnek a nyári viharkárok

Leszakadt az ég a nyár közepén a 29. héten. A tomboló viharok után akár négyezer kárbejelentésre is számít a Magyarországon lakásbiztosításokban piacvezető AEGON Biztosító.

Leginkább kedden és szerdán voltak villámfényesek az esték és pusztított az esőzés. Több mint 3000 kárbejelentés már érkezett, amihez kapcsolódóan körülbelül 250 millió forintra becsülik a vihar által okozott kárértéket. A bejelentések száma még nem állt meg, hiszen a szakértők négyezer bejelentésre számítanak az égszakadás következtében. A kárérték pedig akár a 400 millió forintot is elérheti a múlt heti viharokhoz kapcsolódóan.

Országosan körülbelül 20 ezer háztartásban keletkezett kár az AEGON Magyarország szakértőinek becslése szerint és ez országszerte 2 milliárd Ft-os kárértéket jelenthet.

Milyen típusú károkat jelentettek be?

  1. viharos szél vezeti toronymagasan a károkozási listát
  2. a villámfényes estéken több száz villámcsapás okozott kellemetlenségeket
  3. jégverés
  4. felhőszakadás

Készüljünk fel a viharos időjárásra

Gondoskodjunk időben értékeink védelméről! Ha körültekintően járunk el, a szélsőséges időjárás okozta károk csökkenthetők vagy akár teljes mértékben elkerülhető a káresemény bekövetkezése.

"Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt egyre nagyobb károkat okoznak a nyári viharok Magyarországon, ezért fontos, hogy a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezzünk a megelőzésre" – hívta fel a figyelmet Vereczki András, az AEGON Magyarország vezérigazgató-helyettese.

  1. Tartsa tisztán a ház előtti árkot! Elkerülhető lehet például, hogy az árokban a víz felgyűljön és eláztassa a pincéket, garázsokat és a benne lévő értékeinkben kárt okozzon.
  2. Ellenőrizze a tetőzetet és a cserepek állapotát! A vihar által meglazított cserepek miatt a következő vihar során könnyebben érhet kár bennünket.
  3. Elektromos berendezésekben a villámcsapás okozta károk megelőzhetőek túlfeszültség-védelmi berendezésekkel. Ha mégis tönkrement készüléke, a működésképtelen készüléket, illetve a sérült alkatrészeket meg kell őrizni!
  4. Rendszeres karbantartással, kisebb sérülések rövid időn belüli javításával megelőzhető vagy csökkenthető az időjárás által okozott kár.

Lakásbiztosítás kárfizetés

Kisebb értékű károk esetében az AEGON Biztosító Magyarországon a szokásos gyakorlat szerint telefonos bejelentés alapján is térít, így az érintett ügyfelek akár napokon belül hozzájuthatnak a helyreállításhoz szükséges kártérítéshez.