Spórolás otthon? – Léteznek egyszerű módszerek!

Manapság a legtöbb családban napi szinten oda kell figyelni a kiadásokra, ezért mindenki a lehető legtöbbet igyekszik megspórolni a havi rezsijéből. Egyszerű és ötletes tippjeinkkel Önnek is maradhat hónap végére egy kicsivel több megtakarítása. Ha spórolni szeretnénk, nem is kell nagy áldozatokra gondolni, egy kis odafigyeléssel, rengeteg módszer áll rendelkezésünkre, hogy itt- ott faragjunk a kiadásokból, és akár látványos eredménye is lehet a tudatosságunknak.

#@LAKAS_BANNER1@#

Villanyszámla

Könnyen eshetünk abba a hibába, hogy akkor is áramot fogyasztunk, mikor nem is gondolnánk. A legtöbb elektromos szerkezet a konnektorhoz csatlakoztatva még akkor is áramot fogyaszt, amikor ki van kapcsolva, ezért az éppen nem használt műszaki cikkeket ne tartsuk készenléti üzemmódban. Így akár 5-10%-kal is csökkenthetjük a számlát. A lakásban érdemes több elosztót is használni, és az olyan eszközöket, amiket általában egyszerre használunk (például számítógép, monitor és nyomtató) lehetőleg dugjuk egy elosztóba. Így amikor nem használjuk ezeket, akkor kikapcsolt állapotban tarthatjuk az elosztót és máris spórolhatunk.

Aegon lakásbiztosítással már a legolcsóbb csomag választása esetén is védve lesz az alapvető károk bekövetkezésekor. Számoljon díjat itt!

Egy lakás megvilágításának költségei az áramszámla másik tetemes részét teszik ki. Az energiatakarékos izzó 80%-kal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy hagyományos, ezért mindenhol érdemes ilyet használni. Gondoljuk át, mely tevékenységnek milyen fényigénye van, sokan olvasáshoz felkapcsolják a csillárt, közben egy olvasólámpa is elegendő lenne. További spórolási lehetőség, ha mindig lekapcsoljuk az áramot abban a helységben, ahol senki sem tartózkodik.

A hűtőszekrény is energiavámpír lehet a lakásban. Először is érdemes 1-2 fokkal alacsonyabbra állítani a hűtő hőmérsékletét a jelenleginél, ettől még nem romlik meg az étel, és időről-időre tisztítsuk meg az ajtó tömítéseit a lerakódásoktól annak érdekében, hogy ezzel is biztosítsuk a hűtő megfelelő működését. A fagyasztó annál hatékonyabban működik, minél jobban meg van töltve, akár vízzel töltött műanyag üvegeket is tehetünk az üres térbe.

Bevásárlás

Éhesen ne induljunk vásárolni, mert ilyenkor több termék kerül a kosárba. A spórolás másik legjobb módja, ha listát írunk, és szigorúan csak az azon szereplő tételeket vesszük meg. A megszokott márkás termékek helyett keressünk olcsóbb, de ugyan annyira jó helyettesítő terméket, melyeket általában az alsó polcra tesznek az eladók.

Jó tanács, hogy unalomból ne induljunk el vásárolni, pl. időtöltésnek ne egy plázába menjünk, mert ilyenkor hajlamosak vagyunk meggondolatlanul cselekedni, amit pénztárcánk bánhat.

Régi megunt dolgok hasznosítása

Időről időre érdemes kiselejtezni azokat a ruháinkat és egyéb használati tárgyainkat, amiket nem használunk, mert a különböző aukciós oldalakon még pénzt is kaphatunk értük.

Háztartási munkák takarékosan

A vasalás megspórolható, ha a ruhát még nedvesen kihúzzuk, a gyűrődéseket elsimítjuk, és vállfára terítjük.

Mosáskor általában elegendő az előírtnál kevesebb mennyiséget használni a tisztítószerekből, illetve alacsonyabb hőfokú és rövidebb ideig tartó programon mosni, így a ruháinkat is védjük. A ruhák és eszközök tisztításához ecetet és szódabikarbónát is használhatunk, ezek kevésbé mérgezik a környezetünket, és olcsóbbak is, mint a drága márkás anyagok.

A mosáshoz vagy kisgyerek fürdetéséhez használt vizet, fel lehet fogni, mert a wc öblítésére ez is kiváló.

Kiadásaink számbavételére érdemes nyilvántartást vezetni, lehet ez egy kockás füzet is, amibe minden költséget felvezetünk, majd hónap végén tételenként is összesítjük, de használhatunk erre a célra egy profi telefonos alkalmazást is.