Stagnálás és visszaesés várható a biztosítási piacon

A biztosítási piac az éves előrejelzések szerint idén sem fog prosperálni, ahogy végeredményben tavaly sem tette ezt meg.

Bár az utolsó negyedévet feldolgozó Mabisz jelentés még nem készült el, de az első három negyedév adataiból, és az utolsó negyedév egyes részeredményiből kiindulva ki lehet jelenteni, hogy a biztosítási piac 2012-ben csupán visszaesés t hozott. A legnagyobb zuhanást egyértelműen az életbiztosítások szenvedték el, de a nem-életbiztosítások is enyhe mínuszt produkáltak - benne a lakásbiztosítási szektorral.

2013 - a nem túl biztató jövő

Idén abszolút nem biztatóak a kilátások a biztosítási piac számára. A gépjármű biztosítások árai elérték a mélypontot, és a szektorra rakódó biztosítási adó miatt az eddigi, nem túl fényes profitráták is a mélybe zuhanhatnak, úgyhogy a biztosítások árai emelkedni fognak. Bár a lakásbiztosítások esetében az inflációval való növekedés - vagyis az indexálás - javít a helyzeten, de a lakásépítések a mélyponton vannak, és kiadott építési engedélyek tükrében ez nem fog az elkövetkező években változni. Ráadásul ez a szektor sem képes önmagában kitermelni az egységes biztosítási adó rá eső részét.