Tartsuk rendben lakásunkat - mire figyeljünk?

Játékok szétszóródva a nappali padlóján, edények felhalmozódva a konyhában - egy aktív családi otthonban a rendetlenség komoly veszélyforrást is jelenthet. A rendetlenséggel veszélyeztetjük biztonságunkat, egészségünket, de még jólétünket is. A háztartási rendetlenségek sokkal veszélyesebbek tudnak lenni, mint gondolná, ezért megelőzésük érdekében összeállítottunk egy listát az otthon rendben tartásáról:

A lakásból kivezető utakat tartsa szabadon: egy tűz, víz vagy bármilyen más katasztrófa esetében minden menekülésre fordítható másodperc számít, ezért hagyja a menekülő útvonalakat szabadon! Minden olyan rendetlenségtől szabadítsuk meg otthonunkat, ami akadályozhatna a könnyű mozgásban az ajtók vagy ablakok irányába. Minden este pakoljuk el a játékokat vagy a cipőket, így megelőzhetjük azt is, hogy bármilyen veszélynek kitegyük családtagjainkat.

Szüntesse meg a tűzveszélyt: a tűzhely vagy a kandalló mellett felhalmozott újságpapírok roppant tűzveszélyesek! Győződjön meg arról, hogy a gyúlékony anyagokat megfelelő távolságban tárolja az olyan hőforrásoktól, mint például a vízmelegítő, a kandalló vagy a tűzhely.

Ne hagyja, hogy a kártevők otthon érezzék magukat a lakásában: a rovarok és más kártevők betegségek forrásai is lehetnek az otthonunkban. A régi papírszatyrok vagy kartondobozok kedvenc rejtekhelyei a kártevőknek, tehát ezektől feltétlenül szabaduljunk meg. Mosogasson és vigye ki a szemetet naponta! Emlékeztesse családtagjait is, hogy a háló- illetve fürdőszobai szemetest is sűrűn ürítsék, valamint, öblítsék el az evőeszközöket, még mielőtt a mosogatógépbe helyeznék azokat.

Ügyeljünk a penészre: ez a káros gombafajta szereti a nedves és meleg környezetet. A rendetlenség könnyen eltakarja az olyan veszélyes helyeket, ahol már esetleg nagymértékben kialakult vagy kialakulóban van a penész. A penész egészségügyi kockázatot jelent, rosszabb esetben légúti fertőzések kialakulásáért is felelős lehet, ezért csökkentsük a kialakulásának esélyét és tartsunk mindenhol rendet. Különösképpen figyeljünk a garázsban, illetve a pincében, mert ezekben a helyiségekben a felhalmozott kacatok miatt könnyedén észrevétlenül kialakulhatnak, illetve növekedhetnek!

A napról-napra élés szinte minden családba egy kis zavart hoz. Az aktív és pörgős időbeosztás nem mindig hagy időt a takarítási munkálatokra. Legyen csak minden nap egy pár perc, amit a lakásunk tisztítására fordítunk, hiszen már ezzel nagyban hozzájárulhatunk családunk biztonságához!