Tavaszi lakáskarbantartás: mire figyeljünk?

Lassan véget ér a tél, és már szinte minden porcikánk a nyarat várja. Ne rohanjunk azonban ennyire előre! Tegyük meg az ilyenkor esedékes ház körüli karbantartási munkálatokat, és az esetleges téli károk felmérését. Az alábbiakban összeszedtük, hogy mit érdemes megtenni a házban és körülötte a tavasz során.

Tavaszi lakáskarbantartás: mire figyeljünk?

A kertben

Tisztítsuk meg az ereszcsatornákat a lehullott levelektől, és egyéb törmelékektől. Ez azért fontos, mert ha az eresz a nagy nyári esőzéseket nem képes megfelelően elveztetni, akkor a víz könnyen utat találhat a lakásunkba. Vegyük szemügyre az eresz csatlakozásait is és győződjünk meg, hogy mindenhol biztonságosan vannak rögzítve, és nem szivárog a víz belőlük. Ha pincével rendelkezünk, akkor érdemes meggyőződnünk arról is, hogy nincs nagyobb vizesedés körülötte kint, a ház tövében. Ha vizesedés jeleit találjuk, akkor nagy eséllyel beázhat a pince az idő múlásával, ezért érdemes elvezetni a vizet a ház alapjától. Vizsgáljuk meg a ház körüli falak melletti részeket a tavaszi esőzések előtt. Keressünk repedéseket, vagy hiányosságokat és fedjük be őket. A ház melletti esetleges nagyobb mélyedéseket is fedjük be homokkal azért, hogy ezekben ne állhasson meg az eső, így megelőzhetjük annak beszivárgását a lakásba. A tavaszi szezon elején végre elkezdhetjük a kerti növényzetet is felkészíteni a nyárra: gyűjtsünk össze minden, a téli időszakban felgyülemlett kerti hulladékot, biztosítva a megfelelő napfényt a növényzet számára, hogy minél hamarabb magához térhessen.

A lakásban

A fokozott téli terheltség után tavasszal a kazánban vizsgáljuk meg a vízmelegítőt. Az átlagos élettartam ezeknél az eszközöknél hozzávetőlegesen 8-12 év. Szakemberek azt ajánlják, hogy az 5 évnél öregebb melegítőket már ne csak tavasszal, hanem havonta vizsgáljuk meg, és ha bármilyen szivárgást vagy rozsdásodást találunk rajtuk, akkor lehetőség szerint cseréljük is ki azokat. Fontos, hogy a tavasz beköszöntével szellőztessük ki alaposan a lakásunkat, hiszen kereszthuzat nagy valószínűséggel hónapokkal korábban volt utoljára. Érez ezek után a pincében, vagy a padláson dohos szagot? Ha a pincében tapasztalja ezt, akkor a falakat vizsgálja meg jobban, vízfoltok vagy bármilyen egyéb szivárgás jeleit keresve. Ha a padláson érzékel dohosodást, akkor ellenőrizze, hogy nincsen-e szivárgás, esetleg a tetőn keresztül. Nézze meg tüzetesebben a tető, illetve a szigetelés elemeit bármilyen elszíneződést vagy károsodást keresve rajtuk.