Teendők betörés után

Nem egy mindennapi helyzet, amikor azt tapasztaljuk, hogy betörtek lakásunkba, ezért egy ilyen váratlan szituációban rosszul is reagálhatunk. Típustól függően leblokkolhatunk vagy pánikba eshetünk, esetleg gyorsan körbejárjuk a lakást, hogy mi tűnt el, pedig ezzel értékes nyomokat semmisíthetünk meg.

#@LAKAS_BANNER1@#

Lélekben készüljön fel előre egy ilyen váratlanul bekövetkező szituációra! Most elmondjuk, mit kell tennie, illetve mit nem szabad.

Ha megtörtént a baj...

Ha betörést észlel otthonában, akkor először is győződjön meg arról, hogy a betörő már elhagyta a házat – hiszen ha nem, akkor az akár életveszéllyel is járhat. Nem javasolt szembeszegülni az illetéktelen behatolóval, inkább kérjen mihamarabb segítséget, telefonáljon a 107-es számon a rendőrségnek vagy a 112-es számon a segélykérő központba.

Rendőrség

Amennyiben betöréses lopás áldozatává válik, haladéktalanul értesítse a rendőrséget, és ne nyúljon semmihez. Érintetlenül őrizze meg a helyszínt, hogy a hatóság kiérkező munkatársai a nyomokat egy későbbi eredményes felderítés érdekében eredeti állapotukban rögzíthessék. Amíg a szemle tart esetleg közvetlen szomszédjait is érdemes megkérdezni, nem láttak-e, nem hallottak-e valamit. A helyszíni szemle befejezése és a jegyzőkönyv felvétele után érdemes összeírni, hogy mi az, ami eltűnt a lakásból. Ehhez jó segítség, ha korábban készített házi leltárt, ami tartalmazta a lakásban megtalálható ingóságainak listáját, mellékelve a hozzájuk tartozó számlákat és garancialeveleket, esetleg fényképeket. Ez a lista betörést követően nagyban megkönnyíti a nyomozók és a biztosító dolgát a kárfelvételkor, illetve esélyt ad arra, hogy a rendőrség a nyomozás során lefoglalt lopott tárgyak között azonosítani tudja, és visszaszolgáltathassa már elveszettnek hitt értékeit.

Szánjon rá egy órát a leltár elkészítésére! Ha készen van, készítsen több példányt, és őrizze meg azokat biztonságos helyen, hogyha szükség lenne rájuk, kéznél legyenek. Tartson egy példányt munkahelyén vagy barátainál/rokonainál is, arra az esetre, ha az otthonában lévő megsemmisülne.

Kárbejelentés, kárrendezés

Abban az esetben, ha rendelkezik megfelelő lakásbiztosítással, mihamarabb értesítse a betörésről az illetékes ügyfélszolgálatot, hogy megkezdhessék a kár rendezését. Érdemes fellapozni a lakásbiztosítási szerződést, hogy vajon része volt-e a vagyontárgyak biztosítása. Sajnos, sokan egyszerű figyelmetlenségből beérik az épület biztosításával és elmulasztják a vagyontárgyaik biztosítását. Ez esetben, a betörés során az épületben esett kárt (pl. betört ajtó, tönkretett zár stb.) a biztosító ekkor is fedezi, ám az ellopott tárgyak a veszteséglistára kerülnek. Nem kerül azonban sokkal többe, ha a biztosítás a vagyontárgyakra is kiterjed - ráadásul nem csupán az épületben találhatóakra, hanem – a biztosítástól függően – a kerti fészerben tárolt, vagy akár a kertben hagyott tárgyakra is kiterjesztheti a védelmet.