Tippek, hogy elkerülhessük otthonunk kirablását

A modern technológia nem csak a mi életünket teszi könnyebbé, de sok esetben az értékeinkre utazó bűnözőkét is. Éppen ezért oda kell figyelnünk arra, hogy milyen információkat adunk meg és hol...

Tippek, hogy elkerülhessük otthonunk kirablását

Ha a kocsiban tároljuk a GPS-t, ne adjuk meg valódi otthoni címünket – adjunk meg inkább egy olyan címet, amely egy egészen másik városrészbe vezeti el a kíváncsiskodókat.

A GPS eszközöket igen gyakran tulajdonítják el a kocsikból, nagyon népszerűnek számítanak a tolvajok körében, éppen ezért nem jó ötlet, hogy az otthoni címünket is benne tároljuk. Ha valaki feltöri a kocsit, és megtalálja benne a címet, úgy dönthet, hogy "meglátogatja" a házat, vagy éppen szól a környéken lévő társainak, nézzék meg, van-e otthon valaki.

Figyeljünk arra is, hogy okostelefonunkban se tároljunk olyan személyes információkat, amelyek alapján beazonosíthatóak lennénk. Sok esetben ez persze elkerülhetetlen – ebben az esetben arra kell figyelnünk, hogy az információkat akár távolról is eltávolíthassuk a telefonról.

A legtöbb okostelefonra pillanatok alatt találhatunk olyan applikációkat, amelyek segítségével egy másik telefonról vagy éppen az asztali számítógépről törölhetünk bizonyos információkat vagy akár a teljes memóriát.

Beállíthatjuk azt is, hogy ha illetéktelenek próbálnák meg feltörni azt, akkor bizonyos számú sikertelen jelszómegadást követően automatikusan törölje tartalmát a telefon.

Ha rendelkezünk biztonsági mentéssel – amelyre szintén számos különféle megoldás létezik – akkor információt így lényegében nem veszítünk el akkor sem, ha nem ellopták a telefont, csak egyszerűen elhagytuk azt. Viszont sokkal nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat.

A közösségi médiára szintén figyeljünk. Írtunk már arról, hogy nem ajánlatos kiírni, amikor éppen elmegyünk otthonról, nyaralni indulunk, mert az ilyen információra sokan vadásznak.

Hasonlóan fontos az is, hogy ne adjuk meg személyes adatainkat – telefonszámot, lakcímet például. Még arra is odafigyelhetünk, hogy a feltöltött fényképeinket ne lássák idegenek, ne legyen róla beazonosítható, hol lakunk, milyen a lakás és így tovább.

Nem gondolnánk, de a közösségi oldalakon közzétett információk valóban a bűnözők kincsesbányájának számítanak – és bár az ilyen típusú kutakodásnak a nyugati országokban nagyobb hagyománya van, nem vethetjük el a lehetőségét, hogy vannak, akik már hazánkban is kihasználják a technológiát törvénytelen céljaikhoz.