Több ezerrel nőhetnek a lakásbiztosítások árai

Az ország jelenlegi gazdasági helyzetében képtelenség volt tartani az Európai Unió számára megjelölt hiánycélt, a kormányfő pedig már sokszor kijelentette, hogy az előíráshoz tűzön-vízen keresztül ragaszkodik.

Mivel épp az IMF-el tárgyaltunk a készenléti hitelkeret megnyitásáról való tárgyalások megkezdéséről, ezért előtte még kifüggesztették a kormany.hu-ra azt a 264 oldalas gazdasági tervet, amelyet sokan egyszerűen csak Széll Kálmán terv 2.0-ként hívnak. Ebben öt új adó szerepel, amelyek közül leginkább a banki tranzakciókat és a telefonálást megdrágító adókra fókuszáltak a médiumok, de legalább ilyen fontos az Egységes Biztosítási Adó is.

Beépített drágulás

A bevezetni kívánt új adó a pénzügyi szervezetek különadójának, a baleseti adónak és tűzvédelmi hozzájárulásoknak egységesített, majd 15 milliárddal megfejelt masszája, amelyet immáron a biztosítók helyett egyértelműen a fogyasztókra, vagyis a lakosságra terhelnek rá - ugyanis a hamarosan egykori baleseti adóhoz hasonlóan, ezek fix százalékkal beépülnek majd a biztosítások áraiba. A lakásbiztosítások esetében ez tíz százalékos extra felárat jelent, amely 22-55 ezer forintos átlagárakat nézve évi 2200-5500 forint extra kiadás a magyar családok háromnegyedének – tekintve, hogy a lakásbiztosítások itthoni penetrációja 75 százalékos. Kérdéses, hogy a lakásbiztosítási piacon kialakult árversenyben a biztosítók mennyire hajlandóak ezt az összeget átvállalni különböző kedvezmények formájában - mint ahogy tették azt a baleseti adóval a tavaly év végi KGFB-kampány során.