Tűzbiztonsági tippek

A fűtésszezon már egy ideje tart, és a gyertyás esték ideje is elérkezett. Legyen körültekintő, és fogadjon meg pár jó tanácsot Szikra Gábor szakértőtől, a SMARTme Building Kft. munkatársától.

Ha az alábbi apróságokat szem előtt tartja, nagyban növelheti biztonságérzetét!

A házszám: A legalapvetőbb dolog! Legyen tisztán látható, legyen szem előtt. Fontos szerepet kap akkor, ha a tűzoltók vagy mentők nem vesztenek értékes másodperceket a keresgéléssel.

Utcai tűzcsapok: Ha leesett a hó, akkor legyen az első dolgunk az, hogy eltakarítja a környékéről a havat. Életet menthet!

Tűz- és füstjelző: Egy ilyen univerzális és intelligens eszközzel állandó felügyelet alatt tudja tartani az adott helyiséget. Tűz esetén azonnal tudja Önt riasztani a mobiltelefonján, bárhol is tartózkodik a nagyvilágban. Az azonnali cselekvés – bárhol is legyen – leírhatatlanul sokat jelent egy ilyen veszélyes helyzetben.

Szénmonoxidmérő: Kiemelten fontos, hogy olyan bevizsgált, és hitelesített eszközünk legyen, ami hibátlanul méri a szénmonoxid, és egyéb, az egészségünkre káros gázok értékét.

Tűzoltó készülék: Gondolta már arra, hogy Önnél is legyen? Ha nem, akkor itt az ideje beszerezni egyet. Egy kisteljesítményű készülék a tüzeket a kezdeti szakaszában még könnyen eloltja.

Menekülési útvonal: Legyünk tisztába azzal, hogy merre induljunk, ha tűz üt ki a lakásban, vagy a házban. Kisebb lakásokban egyértelmű szokott lenni a menekülési irány, de a nagyobb házakban több lehetőség is lehet. Legyünk körültekintőek, akár rajzoljuk is le az útvonalakat.

Odafigyelés: Hogy ne csak a saját dolgunkat könnyítsük, és a baj már nagyobb, ahova tűzoltókat kell hívni, akkor a hívás alkalmával tájékoztassuk őket, hogy akár idősek, csökkentett mozgásképességűek vannak otthonunkban. De ugyanúgy hívjuk fel a figyelmüket, ha a házi kedvencünk is bent maradt akár.