Tűzmentes ünnepek - Mire ügyeljünk a karácsonyfa körül?

Az ünnepek közeledtével kötelező kellékként kerül elő minden családban a karácsonyfa, amely ilyenkor központi dekoráció az otthonokban. A látványos díszítések és fények mámorában azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a karácsonyfa szakszerű kezelésével kapcsolatban több szabályt érdemes betartanunk.

Tűzmentes ünnepek - Mire ügyeljünk a karácsonyfa körül?

Szerencsére egyre kevesebb család használ gyertyát vagy csillagszórót a fa dekorálásánál, így a karácsonyfával kapcsolatos tűzesetek száma is csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt években. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy a karácsonyfa – így az ünnep - nincs veszélyben, ugyanis számos körülmény vezethet komoly, akár tűzesettel is járó balesethez. Könnyen belátható: amennyiben a karácsonyfa lángra kap, akkor a tűz gyorsan továbbterjed, így szinte minden esetben komoly következményekkel jár. A tapasztalatok szerint a legtöbb esetben a fára helyezett izzók meghibásodása okozza a tüzeket, de gyakran a fához közeli hőforrás is veszélyes. Jó hír, hogy pár alapvető szabály betartásával biztonságban marad családunk és ingatlanunk a karácsonyfa társaságában is. 

Karácsonyfa kiválasztása

Törekedjünk arra, hogy minél frissebben vágott fát válasszunk, mert az kevésbé számít tűzveszélyesnek. A friss fa főbb jellemzői:

 •   a színe természetes zöld
 •   tapintásra a törzse kicsit ragadós
 •   érintéskor nem hullatja a levelét

Sokan már hetekkel a karácsonyi ünnepek előtt megveszik a karácsonyfát, ilyenkor viszont érdemes a vásárlás után otthon egy vödör vízbe helyezni a fát, amíg a helyére nem állítjuk.

Karácsonyfa elhelyezése

 • Felállításnál arra ügyeljünk, hogy legalább 10-15 centiméterre faragjuk be a fát a talpba, a felborulás elkerülése érdekében. Ha lehetséges, akkor használjunk olyan talpat, amiben locsolni tudjuk a fát, így az nehezebben szárad el.
 • Rakjuk olyan helyre a fát, ami nem blokkol semmilyen kijáratot a szobából, így nem akadályozza az esetleges menekülési útvonalat.
 • Semmi esetben se helyezzük közvetlenül hőforrás - például a kandalló, a radiátor vagy a hősugárzó - mellé, mert a meleg hamar kiszárítja a fát, így az tűzveszélyessé válik. Szakértők azt ajánlják, hogy ne állítsuk fel a karácsonyfát túl hamar, és ne hagyjuk felállítva 2 hétnél tovább. 

Karácsonyfa dekorációja

 • Lehetőleg alaposan vizsgáljuk meg minden korábban vásárolt dekorációs berendezés vezetékét és izzóját. Cseréljük le az izzósort, amennyiben kopást vagy törést észlelünk a vezetéken, vagy az izzók túl lazának tűnnek.
 • Az újonnan vásárolt elektromos dekorációknál pedig győződjünk meg arról, hogy akkreditált vizsgáló intézet megfelelő minősítéssel látta el azt.
 • Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyát vagy mécsest. Ha nem tartózkodunk a szobában, akkor ajánlatos minden elektromos berendezést kihúzni a konnektorból. Ez különösképpen igaz, mielőtt nyugovóra térünk.
 • Ne használjunk csillagszórót vagy gyertyát a karácsonyfán!
 • Győződjünk meg róla, hogy az izzók nem érintkeznek semmilyen más gyúlékony, például papír alapú dekorációval.

Szakértők minden esetben hangsúlyozzák: a legnagyobb veszélyt a kiszáradt fák jelentik. Érdemes tehát folyamatosan locsolni a fát, ehhez persze ennek megfelelő talppal is rendelkeznünk kell. A fát azonnal távolítsuk el a lakásunkból amint elkezdi hullajtani a levelét, mert a kiszáradt fa roppant gyúlékony, így leszedése után se tároljuk a házban, vagy a közvetlen környezetében.