Tűzoltók és biztosítók összefogása

Hadat üzent a lakástüzeknek az Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége (ÖTOSZ), valamint a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Ugyanis az elmúlt hétben stratégiai együttműködési nyilatkozatot írt alá a két patinás szervezet, amelytől a lakástüzek, és az általuk okozott károk drasztikus csökkenésére számítanak, éveken belül. Az együttműködés egyik lényege, hogy jogi, oktatási, felvilágosítási és szakmai kérdésekben együtt fognak fellépni, és közösen fognak ilyen irányban szervezkedni. De a lakosságot leginkább érintő tényező az együttműködés másik, gyakorlati része.

Gyorsabb kiérkezés

Az önkéntes tűzoltókat szerte a fejlett országokban nagy tisztelet és megbecsülés övezi: Ausztriában például a tűzoltóságok 80-90 százaléka önkéntes alapú. Ennek oka, hogy minél előbb érkeznek ki a lakástűzhöz a tűzoltók, és minél előbb kezdik meg a mentést, annál kevesebb kárt tud okozni a tűz. Az önkéntes tűzoltók helyismeretük lévén gyorsabban jutnak ez az oltásig, és lokalitásuk révén gyakran közelebb is vannak, mint az állami társaik - már ha értesülnek a tűzesetekről. Ezentúl a MABISZ értesíteni fogja őket is a hozzájuk beérkező tűzesetekről, és ezt ajánlani fogja azoknak a lakásbiztosítással bíró ügyfeleknek is, akik a biztosítókat tűzesettel riasztják.