Újabb zivatarzóna és viharok Magyarországon

A viharok továbbra sem csitulnak, tegnap este újabb zivatarzóna érte el az országot, mely miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat vörös riasztást adott ki. Eddig a legtöbb viharkárt Veszprém megyéből jelentették. A vihar hevesebb óráiban majdnem 50 000 villámot jelzett az OMSZ villámlokalizációs rendszere.

Kedden a kora esti órákban vörös, azaz harmadfokú riasztást adott ki az OMSZ a közép-magyarországi, dél-alföldi valamint a közép- és dél-dunántúli régiókra, ahol a leghevesebb viharok voltak várhatóak.

A fenti négy régióban óránként 90 kilométeres széllökéseket, jégesőket és kb. 20-25 milliméter csapadékot vártak. Budapestet is elérte a vihar a kora esti órálban, erős esővel, helyenként jéggel - de majdnem úgy szaladt is tovább, ahogy jött, fél óra múlva már nyoma sem volt.

A zivatarok este tízre megerősödtek a Balatontól északra eső és a nyugati területeken is, de az Alföld déli részéről is jelentettek erős viharokat és villámtevékenységet. Több helyütt a jégviharok is voltak, olykor mogyoró nagyságú jégdarabok záporoztak az égből.

Több településre, mint például a Fejér megyei Bakonycsernyére 25-30 milliméter eső zúdult, mely következtében szinte mindent sár és iszap lepett el a magasabb vidékekről lehordott föld miatt.

A tűzoltókat több mint 100 esethez kellett riasztani a viharkárok miatt. A legtöbb riasztás Pápa, Herend, Nemesvámos, Bakonybél térségéből és Veszprémből érkezett. A viharok okozta fakidőlések, a sok csapadék és a jégeső miatti károk adták a legtöbb munkát a tűzoltóknak.

A mai napon, szerdán főként északon és északkeleten lehet erős viharok kialakulására számítani.