Üresen hagyta az ingatlanát? Tanácsok a betörők távoltartására

Gondoljunk csak bele: hányszor is maradt lakásunk teljesen üresen az elmúlt időszakban? Hét közben dolgozunk, hétvégén pedig sokszor a rokonoknál, vagy barátoknál vagyunk, és akkor még nem is beszéltünk a nyaralásokról, amikor akár hetekig is üresen állhat ingatlanunk. Ez mind-mind remek alkalom a betörőknek, hogy besurranjanak lakásunkba értékeink után kutatva. Most megosztunk önökkel pár igen egyszerű, de gyakran félreértelmezett biztonsági óvintézkedést, melyekkel sokat tehet azért, hogy biztonságban tudja lakását, amikor nem tartózkodik otthon.

Üresen hagyta az ingatlanát? Tanácsok a betörők távoltartására

Riasztó

Való igaz: egy riasztó felszerelése még nem állít meg senkit, aki be akar jutni a lakásunkba, biztosan be is fog. Azonban a riasztó - mint védelmi eszköz - nem is ezt a célt szolgálja, a megelőzésben van jelentősége, hiszen használatával az ingatlanunk kevésbé számít kedvező célpontnak! Éppen ezért - hogy a riasztó valóban elérje célját - a betörők tudtára kell adnunk, hogy mivel is állnak szemben. Lehetőség szerint érdemes kiragasztani az ajtóra vagy kerítésre, hogy az ingatlanunk riasztó rendszerrel védett terület. Minél nyilvánvalóbbá tesszük ezt, annál nagyobb eséllyel állnak tovább a tolvajok, hiszen ők a legvédtelenebb ingatlanokat keresik, ahol nagyobb sikerrel próbálkozhatnak.

Ne a facebook-on osszuk meg utazási szándékunkat

A brit Legal & General pénzügyi szolgáltató vállalat által készített felmérés arra a következetésre jutott, hogy a bűnözők előszeretettel böngészik a közösségi oldalak legnépszerűbb funkcióját, a státuszüzeneteket. Arra sokan nem is gondolnak, hogy a barátokon kívül ezzel a tevékenységgel a bűnözőket is értékes információkhoz juttatják, hiszen egy több napig, esetleg hétig üresen hagyott ingatlan remek lehetőséget teremthet számukra. Ezekben a státuszüzenetekben a legrosszabb az, hogy nem tudjuk valójában, kivel vagy kikkel is osztjuk meg ezeket, mert sokan ellenőrzés nélkül elfogadják a vadidegenek ismerősnek jelölését is. Szakemberek ezért óva intenek mindenkit attól, hogy információt osszanak meg a közösségi oldalakon a nyaralásról, vagy egyéb olyan tevékenységekről, amikor huzamosabb ideig nem tartózkodnak otthon. Ehelyett inkább tájékoztassuk a szomszédokat az utazásunkról, hiszen ekkor bármiféle, az ingatlanunk körüli mozgás gyanússá válhat.

Világítsunk éjjel

Igaz, betörések fényes nappal is történnek, de nem meglepő módon a statisztikák arról árulkodnak, hogy a betörők előszeretettel portyáznak éjjel, hiszen a sötétség menedéket nyújt számukra. Ha kedvezőtlen célponttá akarjuk tenni ingatlanunkat, akkor feltétlenül szereljünk a kertbe is világítást, és hagyjunk legalább egy fényforrást felkapcsolva, amikor távol tartózkodunk. Ez mind azért fontos, hogy azt a benyomást keltsük, mintha otthon lennénk. Ha hosszabb ideig távol tartózkodunk, akkor érdemes a lakásban is felkapcsolva hagyni egy lámpát. Ha az energiafogyasztásunk miatt aggódunk, akkor a legjobb megoldás az időzítet benti világítás üzembe helyezése, illetve a kertben elhelyezett mozgás érzékelős világítók felszerelése.