Veszély leselkedik lakásunkra és pénztárcánkra – kártevők rongálhatják otthonunkat

Éjjelente furcsa zajokra és neszekre lesz figyelmes? Valami mintha állandóan kaparászna? Lehet, hogy otthonában hívatlan vendégek szállásolták el magukat! A kis kártevők nem csak nyugalmunkat zavarják meg, hanem olyan komoly károkat is okozhatnak, amelyek kijavítása jelentős költségekkel is járhat.

A téli időjárás beálltával nem csak mi, emberek szeretünk biztonságos és meleg helyre húzódni, hanem érthető módon sajnos a ház körül előforduló rágcsálók is így tesznek, nem egyszer éppen a mi lakásunkat vagy házunkat kiszemelve maguknak menedékként. Éppen ezzel magyarázható, hogy a tél közeledtével egyre több ember ébred fel álmából a kisebb élőlények által keltett nyugtalanító és kaparó hangokra. Általában egerek és patkányok keltette zajok ezek, de az is könnyedén előfordulhat, hogy olyan kártevők, mint például lepkefélék, lárvák és farontó bogarak keserítik meg mindennapjainkat.

A rágcsálók jelenléte nem csak az általuk terjesztett fertőzések miatt veszélyes, hanem az ingatlanban is komoly károkat képesek okozni. Több esetben okolhatók a vezetékeken, a csöveken, illetve faanyagon keletkező károkért. A vezetékek megrongálása rosszabb esetben pedig akár tűz kialakulásához is vezethet.

Amíg a rágcsálók elleni harc elég egyszerűnek tűnik a pincékben vagy a padláson elhelyezett csapdák vagy mérgek használatával, addig a farontó bogarak elleni védekezés már sokkal nehezebb feladat. Sajnos hazánkban is elég elterjedtek ezek a bogarak, amelyek az épületek faanyagainak legnagyobb kártevői, főleg a födémre és a tetőszerkezetre veszélyesek.  A farontó bogarak ellen legtöbb esetben permetezéses kezeléssel, illetve mázolással biztosíthatjuk otthonunkat, de ha későn reagálunk a helyzetre, akkor akár jelentős károkat is tudnak okozni.

A tulajdonosok általában addig nem is tudják, hogy mekkora kárt okoztak a betolakodók, amíg egy hozzáértő meg nem vizsgálja a helyszínt, és kiállítja a javításról szóló magas számlát. Ha a házunkat vagy lakásunkat esetleg el akarjuk adni, akkor az ilyen, kártevők által okozott probléma sok érdeklődőt eltántoríthat a vásárlástól. Legközelebb, amikor otthonában lyukakat lát a faanyagokban, vagy amikor kaparó hangokra lesz figyelmes, gondoljon a pénztárcájára és minél hamarabb találja meg a legmegfelelőbb megoldást a helyzet kezelésére!