Viharok és a lakásbiztosítások

A májusban és júniusban lecsapó viharok hatalmas károkat okoztak az országban: előzetes felmérések szerint a károk meghaladták az 500 millió forintot, és ehhez még hozzájöttek a mostani, június-júliusi viharkárok, ahol már tornádók is pusztítottak - amik eddig egyáltalán nem voltak jellemzőek országunkra - és megjelentek a nyári, pusztító jégesők is.

Bár hazánkban a lakások 75 százaléka biztosított, és az újabb szerződések térítenek mindenféle lakáskárt, igen sok a régi szerződés, amely még korántsem volt ennyire kiterjedt.

Bajos esetek

Ráadásul lakásbiztosítások sem fizetnek minden esetben. A legtöbb biztosító előír egy minimális szélsebességet, amely alatt nem fizet - ez azért van, hogy a kifejezetten rossz állapotú lakásoknál enyhe szélnél is könnyen kialakuló károkat kiszűrjék, vagyis ne a biztosító viselje a felelősséget a leromlott állag miatt. De a legtöbb szerződésnél akkor sem keletkezik kárfizetési kötelezettség, ha nyitva hagyott nyílászárón, vagy megrepedt tetőn keresztül ázott be a ház - ugyanezért az okért. A régebbi lakásbiztosítások ráadásul a villámcsapások másodlagos kárai után sem fizetnek. Az viszont pozitívum, hogy sok lakásbiztosítás sms-ben jelzi előre a vihar közeledtét.