Villámoktól való védelem

A meteorológusok összesített adatai szerint évente mintegy 350.000 villám cikázik át hazánk égboltja felett, és ennek mintegy tíz százaléka csapódik be a földbe.

Az AEGON biztosító tapasztalatai alapján évről-évre növekszik hazánkban a villámcsapás által okozott károk száma. Sőt, a károk összege még ennél is drasztikusabb emelkedést mutat.

A nyári viharok gyakorta járnak hangos mennydörgéssel, cikázó villámokkal. Mivel a villámok kedvelik a magasabban lévő helyeket, ezért a városok közelében sokkalta nagyobb a becsapódás aránya. A villámok szépségükön túl hatalmas pusztításra képesek: fákat dönthetnek ki, épületek kaphatnak lángra, sőt az emberi szervezetben is képesek olyan túlterhelést okozni, amely a szív leálláshoz vezethet. A villámhárítók és a mostani lakásbiztosítások legtöbbje védelmet nyújt a villámcsapások elsődleges hatásai ellen (a fent leírt esetek), azonban egy villám többre is képes. Egy villámcsapás becsapódásának egy kilométeres körzetében az elektronikai berendezések túltöltődhetnek, amely számura végzetes túlfeszültséget generálhat.

Mi az oka a villámcsapás-károk növekedésének?

Egyre nagyobb számban használunk úgynevezett kisfeszültségű áramkörökből álló elektromos eszközöket (pl. számítógép, házimozi, LCD/LED/plazma TV, riasztó), amelyek sokkal érzékenyebbek a közelben becsapódó villámok által előidézett feszültséglökésekre (villámcsapás másodlagos hatásai).

Lakásunkat zárakkal, kerítésekkel és rácsokkal védjük a nem kívánt látogatóktól. A külső villámvédelem (villámhárító) sajnos nem védi meg készülékeinket a túlfeszültség romboló hatásaitól Tegyünk erőfeszítéseket készülékeink és elektronikusan tárolt – nehezen, vagy sok esetben pótolhatatlan – adataink, emlékeink megóvása érdekében is!

Védekezzünk a villámok ellen

  1. Nyaralás, hosszabb távollét, illetve vihar idején áramtalanítsuk berendezéseinket: húzzuk ki a konnektorból a televíziót, Hi-Fi-t, házimozit, mosógépet. A TV-t és a házimozi berendezést az antennahálózatról is válasszuk le, a számítógépről pedig minden bemenő vezetéket (pl. hálózati kábel) távolítsunk el!
  2. Amennyiben hosszabb távú megoldásban gondolkozunk, és vihar idején is biztonságosan szeretnénk használni készülékeinket, akkor úgynevezett túlfeszültségvédő aljzatokkal, illetve villámvédő elosztókon keresztül csatlakoztassuk eszközeinket a hálózatokhoz. Ezeket ma már a legtöbb nagyáruházban vagy műszaki üzletben néhány ezer forintért beszerezhetjük. Érdemes olyan védőeszközt választanunk, amelynél lehetőség van jelvezetékek (pl. antenna, telefon) csatlakoztatására is.
  3. Építkezés vagy felújítás alkalmával szakember bevonásával gondoskodjunk a villamoshálózat és jelvezetékeinek többlépcsős túlfeszültség-védelmi ellátásáról. Ezzel már a becsatlakozási pontokon (pl. villanyóra) megakadályozhatjuk a több száz, vagy akár több ezer voltos túlfeszültség továbbterjedését, és komoly károktól óvhatjuk meg otthonunkat!