Zavargások ellen is védenie kellene a lakásbiztosításnak

Az elmúlt évek eseményei miatt majd minden részről erőteljesen megnövekedett az igény a zavargások okozta káresetek biztosítására.

Először az arab tavasz okozta lázadások miatt jelentkeztek a nagy, abban a térségben is kirendeltségekkel/ ingatlanokkal rendelkező cégek, majd az európai válságra megszorításokkal válaszoló kormány ellen tüntetők rombolását látva csatlakoztak a kisebb vállaltok, sőt a magánemberek is. Itthon sem idegen a vágy: a 2006-as tüntetések, majd az azt követő zavargások, nemrég pedig a diáktüntetések itthon is felkeltették az igényt a zavargások okozta károk biztosítására - amelyek alapvetően kizárási tényezőként szerepelnek minden (lakás)biztosításban.

Módozatok

Cégek számára alapvetően van mód politikai zavargások okozta károk biztosítására - igaz a piac kicsi és fejletlen, így ennek kiterjedését és fejlődését várják a szakértők a megnövekedett igényektől. Azonban magánemberek csak a legritkább esetben élhetnek ilyen biztosítások megkötésének lehetőségével, ezért számunkra az lenne a jó, ha a lakásbiztosításunk kiterjedne politikai zavargásokra is - amelyre politológusok előrejelzései szerint egyre többet lehet számítani. A lakásbiztosítási szektor nem biztos, hogy nyitott lesz az ilyen bővítésekre - elvégre alapvető kizárásról van szó, és a szabály eltörlésével felvetődne a többi hasonló kizárás újragondolása is.