Zölden élni egyre könnyebb és kifizetődőbb is!

Fenntartható és „zöld” minősítéssel ellátott lakásban élni ma már könnyen elérhető, ráadásul a statisztikák szerint az eredmények is a befektetés mellett szólnak. Azt könnyű belátni, hogy az energiahatékony megoldások alkalmazásával hosszabb távon költségeket takarítunk meg, valamint a környezetünkre is kedvezőbb hatást fejtünk ki.

#@LAKAS_BANNER1@#

Az Energiaklub tanulmánya alapján a magyar családi házak energiaigénye tízszer annyi, mint az energiatakarékos épületeké, pedig az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint az emberek minimális odafigyeléssel, rendkívül hatékonyan csökkenthetnék energiafelhasználásukat. Az ilyen jellegű szemléletváltással egyrészt jelentős költségmegtakarítás érhető el, másrészt csökkenthető az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása is.Néhány egyszerű változtatás a háztartásban, és a „zöld” szemlélet előnyei már élvezhetők is gazdasági, egészségügyi valamint biztonsági téren egyaránt.

Most 50% kedvezménnyel köthet új Aegon lakásbiztosítást! Számoljon díjat itt!

Energiahatékony otthonok:

Az Energiaklub elemzéséből kiderül, hogy hazánkban a lakások fűtési- és melegvíz-előállítási költségei az összes energia egyharmadát emésztik fel. A háztartások ezen költségeinek fele azonban megtakarítható lenne az olyan lakáskorszerűsítési munkálatok által, mint például egy megfelelő szigetelés felszerelése, vagy a fűtési rendszer felújítása. Ezek ugyan költséges beruházások, de ha arra gondolunk, hogy évek alatt mennyi energiát tudunk megspórolni, akkor már közel sem tűnnek olyan hatalmas összegnek.

Világítás:

Egy lakás energiafelhasználásának hozzávetőlegesen 15 százalékát teszi ki a világítás, így itt is nagy megtakarítások érhetőek el. Az EU szabályozásának megfelelően a hagyományos izzókat fokozatosan kivonták a forgalomból 2009 és 2012 között. Helyettük megjelentek a különböző technológiával gyártott energiahatékony izzók, mint például a LED, a kompakt fénycsöves, vagy a halogénes fényforrások. A vásárlásnál érdemes megnézni az izzó energiafogyasztási címkéjét, ahol az energiaosztályozás a leghatékonyabb A-tól a G-ig terjed. Természetesen a hatékonyabb izzók drágábbak is, viszont hosszútávon ezek lehetnek a legköltséghatékonyabbak, hiszen élettartamuk hosszabb, fogyasztásuk pedig alacsonyabb. Mozgásérzékelős lámpák felszerelését is érdemes fontolóra venni, ezek az eszközök főleg a kertben kerülnek kihelyezésre, de a belső helyiségekben is nagy megtakarításokat eredményezhetnek.

Víz:

Kimutatások szerint hazánkban egy négy fős család átlagos napi vízfogyasztása körülbelül 500 liter. A legtöbb vizet fürdésre használjuk, de jelentős mennyiség megy el mosásra és a mellékhelyiségben is. A kimutatások szerint ráadásul egy háztartásban egyetlen csöpögő csap naponta akár 40 és 120 liter közötti vízmennyiséget képes elpocsékolni. Amennyiben ilyet tapasztalunk, érdemes meggyőződni arról, hogy a csapok teljes elzárás után is csöpögnek-e. Ha továbbra is észleljük a jelenséget, akkor érdemes kicserélnünk a tömítőgyűrűt, amit vas- és műszaki boltokban vásárolhatunk meg.  Kaphatóak olyan zuhanyrózsák is, amelyek sokkal kevesebb vizet eresztenek át, mint a hagyományosak. Szappanozás, illetve fogmosás közben pedig, ha tudjuk, zárjuk el a vizet. A régi és korszerűtlen wc-tartály hozzávetőlegesen 12 liter vizet használ el öblítésenként. Egy takarékos tartály beszerelésével ez az érték 2-3 literre csökkenthető. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a háztartási készülékek is rengeteg vizet fogyasztanak. Érdemes folyamatosan megvizsgálni ezeket is, mert ha vizet eresztenek, az nem csak a közüzemi számlánkon látszódik majd meg, de rosszabb esetben hatalmas károkat is képes okozni a lakásban.