Zöldház-biztosítási körkép

Ma még szűk a zöld-, öko, bio-, és passzívházak piaca, így a biztosítók sem dolgoztak még ki ezekre külön lakásbiztosítási csomagot. Vajon többe vagy kevesebbe kerül biztosításuk a hagyományos házakénál?

Az UNION biztosító például sem pótdíjat, sem engedményt nem alkalmaz a zöldházak biztosításánál így azok biztosítási díja nem drágább a hagyományos módon épített házakénál. Ez a gyakorlat él a többi biztosítótársaságnál is, ám az egyes épületelemekre vonatkozó kockázat elbírálásában már lehetnek eltérések – és ez a biztosítási díjakban is megmutatkozhat.

Az OTP alapvetően a zöldházak esetében is ugyanazokat a kockázat-elbírálási szempontokat alkalmazza, mint a többi, hagyományos üzemeltetésű és kialakítású lakóépületnél, a díjtétel mégis kisebb lehet. Ennek oka, hogy a felhasznált építőanyagok és az alkalmazott épületgépészeti berendezések jobb minőségűek a hagyományos építkezési megoldásoknál, melynek biztosítása alacsonyabb kockázatot von maga után, így a díj is kedvezőbben alakulhat.

Ezzel szemben, az Allianz Hungária Zrt. –nél, a zöldházakra, a 15-20%-kal magasabb építési költségek miatt, magasabb biztosítási díjat számolnak.

Vagyonbiztosítás lévén a lakásbiztosítás díját is érték alapján számolják. A biztosító az építési értéket veszi figyelembe, azaz mennyibe kerülne totálkár esetén az épület újjáépítése. Ha tehát egy passzívház a beépített anyagok minősége miatt többe kerül, mint egy hagyományos, akkor a biztosítás díja is magasabb lesz. Egyes biztosítók kedvezményt adnak az új építésű házakra, és mivel a passzívházakat az utóbbi években kezdték el építeni, ezért egy passzív háztulajdonos akár 25%-os kedvezménnyel számolhat is a díjból. Az esetleges nádfedés viszont díjnövelésként jelentkezik.

Az AEGON-nál például a zöldházak tulajdonosainak a Globál elnevezésű, All Risk típusú biztosítást szokták ajánlani, melyben nem határoznak meg veszélynemeket, így csaknem minden káreseményre fizetnek. Ha például a tető jégkár következtében megrongálódik, akkor a rajta elhelyezett napkollektor sem marad sértetlen. Erre a hagyományos biztosítások csak akkor fizetnének, ha egyedi záradékot csatolnának hozzá. Az All Risk biztosítás azonban erre is fedezetet nyújt, amennyiben épületszerkezeti elemként a napkollektort is automatikusan biztosítja. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy az All Risk típusú biztosítás havi díja magasabb a hagyományos otthonbiztosításokénál.

A biztosítási díjat tehát növelheti az a tény, hogy magasabb az épület újjáépítési értéke. Földrengés azonban meglehetősen ritkán fordul elő Magyarországon, így a jobb minőségű építőanyagok mégsem esnek akkora súllyal latba. Díjnövelő lehet továbbá a megújuló energiaforrásokat használó nagy értékű berendezések biztosítása is. Ezzel szemben mérsékli a havidíjat az a tény, hogy az épület új, hiszen ilyenkor kisebb kockázatot vállal a biztosító. Egyes biztosítótársaságok pedig a jobb minőségű épületgépészeti megoldásokat is kockázatcsökkentőként értékelik, így azok is mérsékelhetik a díjtételt.