Faraday-kalitkával az adathalászok ellen

A technikai fejlődés, illetve a különböző elektronikai kütyük elterjedésének következtében egyre nagyobb mennyiségű elektroszmognak vagyunk kitéve. Ez a rövidhullámú sugárzás betegségek okozója is lehet, illetve az elektromágneses hatás következtében az adathalászok hozzáférhetnek a mobiltelefonunk, a táblagépünk vagy épp a bankkártyánk adataihoz. Azonban, mivel ezek az eszközök ma már nélkülözhetetlenek a mindennapjainkban, nem tehetjük meg, hogy az adatlopásoktól félve nem visszük őket magunkkal, ha dolgozni vagy épp vásárolni indulunk.

Faraday-kalitkával az adathalászok ellen

A Faraday-kalitka célja az elektromágneses hatás kiküszöbölése

A fenti problémára nyújtanak megoldást azok az eszközök és kiegészítők – például mobiltokok, tablet- és laptoptáskák, irattárcák és bankkártyatartók –, amelyek egy úgynevezett Faraday-kalitka beépítésével védik meg nélkülözhetetlen kütyüinket az adathalászok támadásától. A már említett Faraday-kalitka egy fémhálóval körülvett térrész, amelynek célja az elektromágneses hatás kiküszöbölése. Védőhatása következményében a leárnyékolt térrészbe a külső elektromos vagy mágneses erőtér nem tud behatolni, így az azon belül található tárgyak vagy élőlények védelmet élveznek ezen hatások ellen. Ezzel az elvvel magyarázható, hogy a vasbeton szerkezetű épületekben általában nincs térerő; illetve, hogy a repülő utasai nem sérülnek meg, ha belecsap a villám a gépbe.

A Faraday-kalitka hatását alkalmazó mobil- és bankkártyatartó tokok előnye

A Faraday-kalitka hatékonysága függ többek közt a vezetők ellenállásától, a kalitkát alkotó vezetőszálak egymástól való távolságától, illetve a levegő páratartalmától is. A Faraday-kalitka hatását alkalmazó termékek, mobil-, tablet- vagy bankkártyatartók így egyrészt megvédik a kütyük tulajdonosát a káros sugárzásoktól, másrészt pedig – mivel blokkolnak minden cellainformációt, wifi-, GPS- és Bluetooth-jelet – ellehetetlenítik az adatlopásra szakosodott bűnelkövetők dolgát.