Megszűnik a zéró alkoholtolerancia a bringásokkal szemben

Egy nemrég megszövegezett, de már életbe is lépő KRESZ-módosítás szerint „nem életszerű”, hogy a kerékpárosok egy kortynyi ital után sem vezethetnek, hisz faluban, vagy csak egy lazább buliban mindenki kerékpárra pattan, aki azzal érkezett.

Így hát az új szabály annyi alkohol elfogyasztását megengedi, amennyitől még ugyanúgy tudjuk vezetni a kerékpárunkat, mint józanul. Ezt „határesetnél” természetesen nem mi, hanem az intézkedő rendőr fogja eldönteni, így ne nagyon táncoljunk pengeélen, álljunk egy pohárral a „még épp jó” előtt, és a biztonság kedvéért rendelkezzünk kerékpár biztosítással.

Kivételek, visszás érzések

Annyi kitételt azért tesz az új szabály is, hogy főútvonalon továbbra is megmarad a zéró tolerancia az alkohollal szemben kerékpárosoknál is. Ennek magyarázat egyszerű: az alkohol túlzott bátorságot és önbizalmat ad, ami egy kerékárral 60-al száguldozó gépkocsik közt nem épp szerencsés (így is kis túlzással minden harmadik balesetnek résztvevője egy drótszamaras a fővárosban). Sok bringás üdvözölte a változást, de a Magyar Kerékpárosklub elnöke kikelt a törvény ellen, mondván jármű alapján kivételezik a törvény, és a kerékpár ugyanolyan közlekedési eszköz, mint a gépjármű.