Kerékpáros balesetek

A kerékpározás szerencsére egyre népszerűbbé válik kishazánkban: évről évre jóval többen pattannak kerékpárra, a Criticall Mass évről évre résztvevői rekordot dönt, akik így nem csak az egészséges életmódhoz, egy tisztább, zöldebb Földhöz is hozzájárulnak.

Sajnos kerékpárral közlekedni még mindig elég veszélyes lehet, főleg a fővárosi őrült közlekedési forgatagban. Ehhez hozzájárul a hiányos kerékpáros infrastruktúra, valamint az autósok figyelmetlensége is, a KRESZ bringásokra vonatkozó részeinek évtizedekkel ezelőtti látásmódja és maguk a kerékpárosok is.

A két keréken való közlekedést ugyanis biztonsági szempontból nem a magyar közlekedési kultúrának vagy épp mentalistásnak találták ki: közlekedési részarányukhoz viszonyítva a motorosok okozzák a legtöbb balesetet hazánkban, és rögtön utána a kerékpárosok következnek. Ehhez hozzájárul az is, hogy míg az autósok körében fokozatosan, évről évre csökken az ittas vezetők száma, addig a bringások körében kísértetiesen hasonló arányban növekszik, amely ugyancsak szigorúan büntetendő szabálysértésnek számít, igaz a jogosítványt nem veszik el miatta.

A helyzetet külön nehezíti, hogy egy balesetből általában az jön ki rosszabbul, aki a kerékpáron ült. Ha csak egy kisebb koccanásról van szó, a kerékpáros akkor is megsérülhet. Ráadásul ha a kerékpáros volt a hibás, akkor még a gépkocsin keletkező sérülést is ő fizetheti meg, amelynek költsége olykor akár tízszerese, mint amennyit a drótszamara összességében ért.

A balesetekre vonatkozó kerékpár biztosításoknak igencsak szűk kerete van ma hazánkban. Az AEGONdirekt.hu oldalán tájékozódhat az AEGON kerékpár-biztosítás szolgáltatásáról és kényelmesen, akár pár perc alatt online is megkötheti bankkártyával.