Téli álom jön a nyaralókra is

Általában szeptembertől jelentősen lecsökken a nyaralóban töltött órák száma, hiszen beindul a munka és iskolaszezon. A vénasszonyok nyarában még egy-egy hétvégére elutazhatunk a hétvégi házhoz, de hazaindulás előtt ilyenkor már érdemes téliesíteni a nyaralót, hiszen egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, és nem tudhatjuk, mikor jön egy hirtelen talajmenti fagy, ami már okozhat anyagi kárt is.

A hosszabb időre magára hagyott ingatlanokban fontos elzárni a vizet, gázt, és áramtalanítani se felejtsünk el. A hideg időjárásban a vízvezeték szétfagyhat, és a kiömlő csapadék akár több százezres vízszámlát is eredményezhet. De egy elektromos vezeték meghibásodása miatt, ha pörögni kezd a villanyóra, szintén nem várt és magas költségekkel járhat. A hétvégi házak esetében, pont az jelenti a legnagyobb kockázatot, hogy mivel nem vagyunk ott nap mint nap, egy esetleges rendellenességet vagy kárt is csak később veszünk észre. 

TIPP! A téliesítés alkalmával írjuk fel a mérőórák állását, majd pár hónappal később ellenőrizzük, hogy van e fogyasztás. Így még a komoly tél beköszönte előtt megbizonyosodhatunk arról, hogy minden rendben van-e.

 

Sajnos a betörők is kedvelik a nyaralóövezetekben lévő hétvégi házakat, mert nem állandóan lakott és őrzött ingatlanról van szó, így könnyebb a dolguk is. Tudják, hogy a legtöbb nyaralótulajdonos a szezon végével nem szállítja el bútorait, műszaki cikkeit a hétvégi házból, inkább csak az ajtókon, ablakokon lévő mechanikai védelmet erősítik meg. Az illetéktelen behatolók pedig több időt tudnak szánni a bejutásra és az ingóságok eltulajdonítására, mivel kevésbé kell tartaniuk attól, hogy észreveszik őket a szomszédok.

 

TIPP! Ha a nyaralójában értékeket hagy (bútorok, műszaki cikkek, ruházat, étkészlet stb.) érdemes ezekről a nyár végén leltárt készíteni, hogy egy esetleges betörés után a rendőrség és a biztosító munkáját is megkönnyítse. A leltár tartalmazza az ingóságok felsorolását, azok szálájával, fotójával együtt.

 

A statisztikák szerint 3-4 évente szinte biztosan feltörnek egy nyaralót, és ilyenkor nem csak a vagyontárgyak eltulajdonítására kell gondolni, hanem a behatolók által elkövetett rongálás, vandalizmus által okozott károkra is melyek szintén megterhelik a tulajdonos pénztárcáját. A betörők által okozott kár pár ezer forinttól több százezer forintig terjedhet.

 

A nyaralókra szintén köthető lakásbiztosítás, mely hasznos segítség lehet egy hirtelen bekövetkezett kár esetén.

 

Ha szerencsénk van és senki nem vetett szemet értékeinkre, akkor sem nyugodhatunk meg teljesen, hiszen a ritkán látogatott ingatlan esetében az elemi csapások okozta károk is megtöbbszöröződhetnek távollétünk miatt.