A nyugdíjcélú előtakarékosság 6 formája

A nyugdíjcélú előtakarékosság három főbb formája ismert: önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla, és nyugdíjbiztosítás, azonban léteznek még egyéb lehetőségek is.

#@NYUGDIJ_BANNER1@#

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP): mögötte jellemzően befektetési portfóliók találhatók, amelyek között a váltás gyakran nem, legfeljebb évente egy alkalommal javasolt a felmerülő költségek és a változtatás időigénye miatt. Az ÖNYP esetében a személyi jövedelemadó kedvezményének maximum összege 150 ezer forint.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ): ennél a terméknél már jóval szabadabban dönthetünk pénzügyeink kezeléséről így szabadon vásárolhatunk hazai értékpapírokat (részvényeket, kötvényeket, befektetési alapokat) is. A NYESZ esetében az éves adókedvezmény mértéke 100 ezer forintig terjedhet (a nyugdíjkorhatárt 2020-ig elérők esetében 130 ezerig).

Nyugdíjbiztosítás évi 20%-os adójóváírással, és garantált hozammal, befektetési kockázatok nélkül. Számolja ki, milyen mértékű kiegészítésre számíthat a nyugdíjbiztosítással!

Nyugdíjbiztosítás: az öngondoskodás viszonylag egyszerű formája, amelyben két terméket kínálnak a biztosítók. Az egyik egy fix hozamú, a másik pedig egy mögöttes eszközalapokat kínáló konstrukció. A fix hozamú esetében nagyjából a kamatokkal és a jóváírással növelt befizetett összeg garantált, a másik megoldás esetében pedig a használt eszközalap(ok) teljesítménye alapján fizet a biztosító járadékot, azonban a jóváírás a hozammal együtt ebben az esetben is jár. A jóváírás mértéke a nyugdíjbiztosítás esetén évente 130 ezer forintig terjedhet, függetlenül más megtakarításunk mértékétől.

Nyugdíj-takarékszámla: a befizetés összege szabadon választható, a megtakarítás vagy annak egy része bármikor, kamatveszteség nélkül felvehető.

Önálló, saját befektetés: a bátrabb, nagyobb kockázatot is szívesen vállalók a nyugdíj-megtakarításaikat a nagyobb hozammal kecsegtető értékpapírokba is fektethetik. Felhívjuk a figyelmet, hogy ezt a megoldást kizárólag a pénzügyi ismeretekkel rendelkezők számára javasoljuk, személyes pénzügyi tanácsadó közreműködésével!

Bankbetét
: a szóban forgó bank helyzetétől függően kockázatmentes befektetésnek minősül, azonban sok esetben az inflációt sem elérő, alacsony betéti kamat miatt ennek hosszú távú használata nem javasolt.

Felelős, hosszú távú öngondoskodással nem érhet senkit váratlanul a mai nyugdíjrendszer esetleges negatív változása, és pénzügyileg nyugodt viszonyok között várhatja a nyugdíjas éveket. Azt javasoljuk, hogy a fentiek közül mindenki a saját pénztárcájának és kockázattűrési képességének megfelelően döntsön.